ANALIZĂ: Versiunea marelui juriu despre uciderea lui Michael Brown la Ferguson

Poliţistul alb care a ucis un tânăr de culoare vara aceasta în oraşul Ferguson din statul Missouri a tras 12 focuri de armă după o altercaţie cu tânărul, pe care-l suspecta că a furat nişte ţigări de foi.

2901 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Versiunea marelui juriu despre uciderea lui Michael Brown la Ferguson

ANALIZĂ: Versiunea marelui juriu despre uciderea lui Michael Brown la Ferguson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste elemnte au fost raportate luni de către procurorul Robert McCulloch, atunci când a anunţat că poliţistul nu va fi urmărit judiciar.

Poliţistul Darren Wilson, care se afla în maşina de patrulare, l-a identificat pe Michael Brown ca fiind unul dintre eventualii suspecţi în furtul unor ţigări de foi, comis cu puţin timp înainte într-un minimarket din Ferguson. După ce l-a reperat pe stradă, el i-a cerut să treacă de pe carosabil pe trotuar. "Au vorbit, dar Michael (şi un prieten) au continuat să mergă pe mijlocul străzii", a declarat procurorul.

"Atunci când au trecut pe lângă Wilson, poliţistul a remarcat că Michael Brown avea ţigările de foi în mână. La ora (locală) 12.02 (8.02, ora României). Wilson a cerut prin radio ajutor, afirmând că a identificat doi suspecţi", a spus procurorul.

"Poliţistul Wilson şi-a întors maşina astfel încât să le blocheze drumul şi traficul pe ambele sensuri. Mai multe maşini au sosit dinspre est şi vest, dar nu au putut să depăşească vehiculul de poliţie", a adăugat McCulloch într-o conferinţă de presă.

"O altercaţie a avut loc, atunci, între poliţistul Wilson, aflat în continuare în maşină, şi domnul Brown, care era în picioare, la nivelul geamului şoferului. În timpul acestei altercaţii, poliţistul a tras două focuri de armă", a continuat el.

"Domnul Brown a fugit, atunci, către est, pe bulevardul Canfield , iar poliţistul Wilson l-a urmărit (pe jos). Domnul Brown s-a oprit şi s-a întors către poliţist", a spus procurorul.

"Poliţistul s-a oprit şi el. Michael Brown s-a îndreptat către poliţist, care a tras, atunci, mai multe focuri de armă, iar Michael Brown a fost rănit mortal", a adăugat el.

Procurorul a subliniat cât de dificil a fost să se ajungă la versiunea "bună" a faptelor, pe baza mărturiilor unor persoane care au afirmat că Michael Brown avea mâinile ridicate în aer, în timp ce altele afirmau că avea mâinile pe lângă corp.

"A existat un anumit număr de martori care cred sincer că ceea ce au spus este adevărat. Până la urmă au păstrat aceeaşi versiune, chiar dacă nu corespundea probelor materiale", a mai spus procurorul.

În urma acestor audieri, juraţii au stabilit "că nu exită motive suficiente să intenteze urmăriri împotriva ofiţerului Wilson".

Michael Brown a fost ucis pe 9 august în această suburbie a oraşului Saint Louis. Cadavrul său a rămas timp de peste patru ore pe jos, până când a fost ridicat de către autorităţi. Revolte au izbucnit la scurt timp după aceea şi au continuat câteva săptămâni.

"Ştiţi, ştiind că vorba despre o utilizare legitimă a forţei sau despre un caz de legitimă apărare nu atenuează această tragedie. Rămâne în continuare faptul că această viaţă a fost curmată. Iar familia rămâne cu această pierdere pentru totdeauna", a conchis procurorul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici