Anchetă în Marea Britanie privind carnea de cal: Alimentele din şcoli şi spitale vor fi testate

Alimentele din şcoli şi spitale vor fi testate în Marea Britanie pentru a se verifica dacă acestea conţin carne de cal, în cadrul unei anchete naţionale privind produsele procesate din carne de vită, a anunţat ministrul Mediului, Owen Paterson, citat de Sky News.

384 afișări
Imaginea articolului Anchetă în Marea Britanie privind carnea de cal: Alimentele din şcoli şi spitale vor fi testate

Anchetă în Marea Britanie privind carnea de cal: Alimentele din şcoli şi spitale vor fi testate (Imagine: Shutterstock)

Întrebat dacă este posibil ca mâncărurile din şcoli şi spitale să conţină carne de cal, Paterson a declarat: "le vom testa şi pe acestea". Guvernul nu a putut garanta că mâncarea furnizată de stat nu conţine carne de cal.

Aceste discuţii au intervenit după ce lanţul de supermarketuri Aldi a confirmat că unele dintre produsele sale gata preparate conţin carne de cal în proporţie de 100 la sută, iar Findus a recunoscut că ştia că produsele sale sunt afectate de peste o săptămână.

Paterson a declarat pentru Sky News că folosirea cărnii de cal sub eticheta produselor din carne de vită este "complet, total inacceptabilă".

El a afirmat că este "hotărât să meargă până la baza" problemei pentru a vedea "dacă este vorba despre incompetenţă crasă sau o conspiraţie infracţională gravă".

Ministrul a adăugat că "distribuitorii sunt în ultimă instanţă responsabili pentru ceea ce vând".

O reuniune de urgenţă va avea loc sâmbătă cu producătorii de alimente, supermarketurile şi oficialii din domeniul sănătăţii, la care va participa şi Agenţia pentru standarde alimentare (FSA). Aceasta le-a cerut distribuitorilor britanici şi procesatorilor să testeze toate produsele procesate din carne de vită pentru a fi siguri că acestea sunt ceea ce pretind a fi.

Paterson a declarat că va analiza modul în care funcţioneată sistemul actual şi cum a intrat carnea de cal în reţeaua alimentară.

Lanţul de supermarketuri Aldi a confirmat că două dintre produsele gata preparate distribuite de Comigel, furnizorul francez folosit şi de Findus, conţin între 30 la sută şi 100 la sută carne de cal. Produsele sunt lasagna şi spaghete bolognese, marca Today's Special.

Poliţia s-a alăturat anchetei, ofiţerii Scotland Yard întâlnindu-se cu FSA pentru a discuta despre acest caz.

Comigel, compania aflată în centrul scandalului, cu sediul în Luxemburg, a declarat pentru AFP că această carne provine de la un abator românesc. Carnea a fost furnizată Comigel de compania de procesare a cărnii Spanghero, cu sediul în sud-vestul Franţei.

Corespondentul Sky News Mark White a declarat că autorităţile se confruntă cu "un proces investigativ complex şi foarte dificil" pentru a urmări carnea contaminată. El afirmă că autorităţile au recunoscut că aceasta ar putea proveni din mai multe surse.

Politicienii şi experţii în siguranţa alimentară au minimizat riscurile pentru sănătate, premierul David Cameron precizând că nu este vorba despre siguranţa alimentelor, ci despre etichetarea corespunzătoare a produselor. El a declarat că industria va trebui să depună eforturi intense pentru a restaura încrederea consumatorilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici