ANCHETĂ PENALĂ privind violenţele de la Parlamentul Republicii Moldova

Procuratura Generală a Republicii Moldova a demarat o anchetă penală în cazul violenţelor comise miercuri seara, în timpul protestelor de la Parlament faţă de învestirea Guvernului condus de Pavel Filip, informează agenţia IPN în pagina online.

1239 afișări
Imaginea articolului ANCHETĂ PENALĂ privind violenţele de la Parlamentul Republicii Moldova

ANCHETĂ PENALĂ privind violenţele de la Parlamentul Republicii Moldova

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii, faptele sunt investigate sub aspectul comiterii infracţiunii de dezordini în masă.

În comunicat se mai spune că grupul de urmărire penală cercetează sub toate aspectele circumstanţele cazului şi lucrează la identificarea persoanelor implicate în comiterea şi provocarea acţiunilor violente. În cazul în care se stabileşte vinovăţia persoanelor în organizarea şi participarea la dezordini în masă, legea penală prevede o pedeapsă de până la opt ani închisoare.

Procuratura atenţionează că mitingurile, demonstraţiile, manifestările, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic. Sunt interzise şi atrag răspundere penală întrunirile care incită la violenţă publică, la încălcarea ordinii publice sau organizarea tulburărilor în masă, a drepturilor şi a libertăţilor altor persoane ori punerea în pericol a vieţii sau a sănătăţii acestora.

Cetăţenii sunt îndemnaţi să nu admită provocări, să se abţină de la acţiuni nedemocratice, să nu admită violenţe şi încălcarea legalităţii.

Miercuri, o mulţime de protestatari s-a adunat în faţa clădirii Legislativului manifestând împotriva învestirii Guvernului condus de Pavel Filip. După învestire, aceştia au înconjurat Parlamentul pentru a nu le permite deputaţilor să părăsească sediul şi pentru a impune anularea votului.

Protestatarii au forţat o uşă laterală a Parlamentului şi au pătruns în clădire, însă ulterior au fost scoşi afară de forţele de ordine. Cel puţin zece persoane, printre care şi patru poliţişti, au avut de suferit în urma altercaţiilor şi îmbrâncelilor. Printre cei agresaţi a fost şi deputatul liberal Mihai Ghimpu.

Protestul de la Parlament, organizat de Partidul Socialiştilor, Partidul Politic Partidul Nostru şi de Platforma Civică "Demnitate şi Adevăr", a durat până noaptea târziu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici