Ancheta privind asasinarea lui Boris Nemţov ar putea rămâne nerezolvată

Asasinarea lui Boris Nemţov, care a fost împuşcat mortal la Moscova, în apropiere de Kremlin, în nopatea de vineri spre sâmbătă, ar putea rămâne neelucidată, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul uciderii altor opozanţi ai preşedintelui rus, Vladimir Putin, comentează DPA, în pagina electronică.

216 afișări
Imaginea articolului Ancheta privind asasinarea lui Boris Nemţov ar putea rămâne nerezolvată

Ancheta privind asasinarea lui Boris Nemţov ar putea rămâne nerezolvată (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Ce s-a întâmplat vineri noaptea, când a fost ucis Boris Nemţov, rămâne neclar, în pofida existenţei unui martor ocular cheie, prietena opozantului, modelul ucrainean Anna Duriţkaia. Ea a declarat că nu a văzut de unde a venit ucigaşul pentru că totul s-a întâmplat în spatele ei. Duriţkaia a afirmat, de asemenea, că atacatorul a fugit probabil cu o maşină deschisă la culoare dar fără să poată preciza tipul sau numărul de înmatriculare al acesteia.

Nici poliţia nu a putut spune nimic despre suspecţi, în timp ce întrebările despre cum se desfăşoară ancheta abundă, la fel ca şi temerile că aceasta va rămâne nerezolvată, cum s-a întâmplat şi în cazul crimelor împotriva altor figuri ale opoziţiei.

Anchetatorii au declarat că Nemţov a fost lovit în piept de patru gloanţe trase dintr-o maşină care rula pe pod. Dar teoria lor a fost contrazisă de o înregistrare video a unei camere de supraveghere difuzată de postul de televiziune public Ţentr la sfârşitul săptămânii trecute.

Înregistrarea, realizată de la mare distanţă, sugerează că asasinatul a avut loc în timp ce un vehicul care curăţa strada şi se mişca foarte încet a acoperit doi pietoni, despre care se crede că erau Nemţov şi Duriţkaia.

După trecerea vehiculului, mai rămâne doar o siluetă, în timp ce o persoană se îndepărtează în fugă şi urcă într-o maşină oprită în mijlocul drumului şi care ulterior porneşte în viteză.

Înregistrarea video a generat mai multe teorii potrivit cărora atacatorul a urcat în camion precum gunoierii şi s-a apropiat de victimă, protejat de silueta masivă a vehiculului.

Înregistrarea arată ulterior câteva maşini şi câţiva pietoni oprindu-se la locul crimei şi plecând ulterior.

Potrivit lui Duriţkaia, poliţiei i-a luat zece minute pentru a ajunge la faţa locului.

Mulţi observatori se întreabă de ce autorităţilor le-a trebuit atât de mult timp pentru a-şi da seama că este o vorba despre o crimă gravă într-o zonă atât de sensibilă, care ar fi trebuit să fie supravegheată permanent, inclusiv de Garda Federală rusă, agenţia responsabilă de protecţia lui Putin.

O înregistrare video care circula luni pe Internet prezintă un incident similar care a avut loc în august, când poliţia a ajuns în câteva secunde şi a împiedicat activiştii din opoziţie să afişeze desfăşoare ucrainean pe acelaşi pod.

Vladimir Milov, un lider al opoziţiei şi fost ministru adjunct al Energiei, a declarat luni că eşecul autorităţilor de a acţiona lasă puţine îndoieli că această crimă ar fi fost ordonată de Kremlin.

"Uciderea lui Nemţov nu a fost un act comis de nişte asasini îndrăzneţi ci o operaţiune planificată special cu multe resurse umane şi acoperire", a afirmat el pe un blog.

Milov a subliniat că anchetatorii au ratat "şansa unică" de a captura ucigaşii blocând strada cu sens unic Ordinka, pe unde au fugit aceştia, şi staţiile de metrou din apropiere.

"De ce nu s-a făcut acest lucru?", a întrebat el, adăugând: "Vă spun eu de ce - pentru că nimeni nu intenţionează să ancheteze pe nimeni".

Milov a subliniat, de asemenea, că atacatorii trebuie să fi interceptat conversaţiile private ale lui Nemţov pentru a afla ruta exactă pe care intenţiona acesta să meargă acasă în acea seară. El a declarat, de asemenea, că este greu să laşi o maşină cu care să scapi şi să te ascunzi sub pod, unde armate întregi din Garda Federală şi poliţia rutieră urmăresc traficul zi şi noapte.

Alţi comentatori au argumentat că Putin nu avea de ce să se teamă de Nemţov, care nu mai era la apogeul carierei. Din acest motiv, multe bannere prezente la mitingul de duminică de la Moscova sugerau că aceasta a fost o crimă motivată de ură pentru care este de vină campania media a statului rus împotriva opoziţiei.

Acuzaţiile împotriva unor trădători plătiţi de Occident şi a celor din "coloana a cincea" s-au intensificat de la începutul crizei din Ucraina, în urmă cu peste un an.

Milov a respins această teorie, afirmând că faptul că această crimă nu îi este de ajutor lui Putin nu exclude ca actul să fi fost comis de susţinătorii lui radicali, care nu ar face decât să atragă furia Kremlinului. "Să faci asta fără binecuvântarea (lui Putin) înseamnă să provoci sistemul, să îl provoci pe naş", a scris el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici