Anchetatorii norvegieni, derutaţi de personalitatea "malefică" a lui Anders Behring Breivik

Anchetatorii norvegieni sunt derutaţi de personalitatea "malefică" a lui Anders Behring Breivik, care a mărturisit masacrul de vineri, dar care trăieşte în lumea sa proprie, potrivit unui interviu acordat de directoarea serviciului de informaţii norvegian.

5015 afișări
Imaginea articolului Anchetatorii norvegieni, derutaţi de personalitatea "malefică" a lui Anders Behring Breivik

Anchetatorii norvegieni, derutaţi de personalitatea "malefică" a lui Anders Behring Breivik

Este o persoană "absolut malefică (...), foarte calculată, foarte rece şi foarte inteligentă", a declarat Janne Kristiansen, directoarea Serviciului de Securitate al Poliţiei (PST).

"El a pregătit asta de mult timp", a subliniat Kristiansen.

"Cred că probabil nu are complici, prin urmare, are controlul total (...). El are controlul situaţiei pentru că el singur ne poate spune ce să facem şi că nu avem sursă", a adăugat ea.

Poliţia norvegiană încearcă în continuare să afle dacă au existat unul sau mai mulţi complici şi alte bombe. Aceasta este "prioritatea" la ora actuală, a precizat Kristiansen.

Dar "nu avem nici un indiciu pentru că el nu comunică decât cu el însuşi. El trăieşte o viaţă paralelă: oamenii din jurul lui cred că este o persoană obişnuită, dar în forul său interior el este complet diferit. Absolut malefic", potrivit directoarei PST.

În opinia ei, este "un lup singuratic", care "a reuşit să scape de toate radarele". "Orice ar fi, noi toţi - în Norvegia şi alte servicii secrete - vom învăţa o lecţie din acest caz", a adăugat ea.

În cursul audierilor la poliţie şi în faţa unui judecător din Oslo, luni, Anders Behring Breivik, care se descrie drept un "cavaler templier" în cruciadă, a evocat "mai multe celule" ale organizaţiei sale, în Norvegia şi în străinătate.

Poliţia norvegiană, care colaborează cu mai multe servicii de informaţii europene şi american, anchetează cu privire la posibila folosire a unei staţii de emisie-recepţie de către atacator, a afirmat Kristiansen.

O echipă de genişti a descoperit şi distrus, în noaptea de marţi spre miercuri, explozibil stocat la ferma închiriată de Anders Behring Breivik, la nord de Oslo, oficial pentru a cultiva legume.

Într-un manifest de 1.500 de pagini, pe care l-a publicat înainte de atacuri, extremistul norvegian a explicat că a investit în această fermă pentru a avea o acoperire credibilă pentru cumpărarea de produse explozive, în special îngrăşământ.

Cele două atacuri comise vineri în Norvegia - un atentat cu bombă care a vizat clădiri guvernamentale din capitală şi un atac armat asupra unei reuniuni a tineretului laburist de pe insula Utoeya, situată în apropiere de Oslo - s-au soldat cu moartea a 76 de persoane, potrivit unui bilanţ încă provizoriu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici