Anders Behring Breivik se plânge de condiţiile dure din închisoare prin intermediul unei reclamaţii

Anders Behring Breivik, responsabil de uciderea a 77 de persoane în atacurile de la Oslo, a depus o reclamaţie scrisă destinată penitenciarului în care se află încarcerat.

632 afișări
Imaginea articolului Anders Behring Breivik se plânge de condiţiile dure din închisoare prin intermediul unei reclamaţii

Anders Behring Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Inspecţii corporale zilnice, cafea rece, cenzurarea corespondenţei şi cătuşe strânse, sunt câteva dintre condiţiile dure reclamate de criminalul Anders Behring Breivik, potrivit unui ziar norvegian care a obţinut reclamaţia trimisă către conducerea închisorii.

"Mă îndoiesc că există închisoare mai dură în Norvegia", scrie într-o scrisoare de 27 de pagini destinată conducerii penitenciarului, extremistul de dreapta, responsabil pentru uciderea a 77 de persoane, majoriotatea tineri, în iulie 2011.

Tabloidul Verdens Gang a dezvăluit nemulţumirile lui Breivik, care a interceptat joi plângerea acestuia cu privire la condiţiile "care încalcă drepturile omului".

Închis sub un regim de izolare aproape totală, în închisoarea de maximă securitate de la Ila, din apropierea capitalei Oslo, deţinutul in vârstă de 33 de ani reclamă carenţele şi restricţiile din închisoare care aduc aproape anecdotic prejudicii principiilor fundamentale ale drepturilor omului.

El deplânge că îi lipseşte untul pentru a-l unge pe pâine, că este constrâns să îşi bea cafeaua rece, şi faptul că nu îi este permis să ţină cremă hidratantă în celulă, care dealtfel, spre marea lui dezamăgire, nu are nici decoraţii, nici fereastră cu panoramă.

Folosite pentru orice deplasare, criminalul socoteşte cătuşele drept o "povară metalică", adăugând că "provoacă răni, din cauza strânsurii şi a marginii de oţel care se freacă de pielea de la încheietura mâinii".

Reproşând multiculturalismul promovat de ţintele sale, Breivik a ucis 77 de persoane in iulie 2011, detonând o bombă în apropierea sediului guvernului de centr-stânga, iar ulterior deschizând focul asupra unei adunări ale Tineretului Muncitoresc de pe insula Utoeya.

Condamnat cu pedeapsa maximă, 21 de ani în închisoare cu posibilitatea prelungirii termenului, extremistul s-a plâns de faptul că îi este percheziţionată celula, că în timpul percheziţiilor este obligat să se dezbrace şi că are restricţii în ceea ce priveşte corespondenţa.

Intervievat de AFP, avocatul său a confirmat autenticitatea extraselor din scrisoare. Ministrul Justiţiei a refuzat orice comentariu. 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici