Anders Breivik plănuia să îl asasineze pe Obama la ceremonia premiilor Nobel din 2009

Norvegianul Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în iulie 2011, intenţiona să îl ucidă pe preşedintele american Barack Obama într-un atac cu maşină-capcană împotriva ceremoniei de înmânare a premiilor Nobel din 2009.

485 afișări
Imaginea articolului Anders Breivik plănuia să îl asasineze pe Obama la ceremonia premiilor Nobel din 2009

Anders Breivik (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Breivik, în vârstă de 33 de ani, a folosit un plan similar în atacul din Oslo din iulie, detonând o maşină-capcană în apropierea clădirii Guvernului, după care a mers pe insula Utoyea, unde a început să împuşte participanţii la o reuniune.

El a declarat poliţiei că anterior plănuise un atac cu bombă împotriva ceremoniei de înmânare a premiilor Nobel, dar a renunţat la plan din cauza măsurilor de securitate prea mari care îl împiedicau să ducă bomba suficient de aproape de primăria capitalei norvegiene, unde avea loc ceremonia, relatează Daily Mail, în ediţia electronică.

Potrivit cotidianului norvegian Dabladet, Breivik a declarat poliţiei că un atac împotriva ceremoniei Nobel ar fi ucis şi câţiva "trădători". El a afirmat, de asemenea, că în timp ce Obama era o ţintă americană foarte importantă, faptul de a comite atacurile aproape de casă ar fi servit mai bine scopurilor sale naţionaliste. El susţine că s-a inspirat pentru atacuri din tacticile folosite de Al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici