Anders Fogh Rasmussen: NATO va fi "mai vizibilă" în estul Europei. Mii de soldaţi vor putea fi mobilizaţi în câteva zile, pentru a ”lovi puternic”

NATO va lua măsuri pentru ca mii de soldaţi să poată fi mobilizaţi rapid în estul Europei, pentru a fi "mai vizibilă" şi a "lovi puternic" dacă va fi necesar, a promis luni secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

2993 afișări
Imaginea articolului Anders Fogh Rasmussen: NATO va fi "mai vizibilă" în estul Europei. Mii de soldaţi vor putea fi mobilizaţi în câteva zile, pentru a ”lovi puternic”

Anders Fogh Rasmussen: NATO va fi "mai vizibilă" în estul Europei. Mii de soldaţi vor putea fi mobilizaţi în câteva zile, pentru a ”lovi puternic” (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei 28 de şefi de stat ai Alianţei urmează să adopte la summitul de joi şi vineri un plan de reactivitate (Readiness action plan, RAP), în replică la atitudinea Rusiei în criza ucraineană, considerată o ameninţare directă de aliaţii din regiune (statele baltice, Polonia, România, Bulgaria).

Mii de soldaţi ai forţelor aeriene, terestre şi maritime, susţinuţi de forţe speciale, vor putea fi mobilizaţi "în câteva zile". "Acest lucru înseamnă o prezenţă mai vizibilă a NATO în estul" Europei, cât timp va fi necesar, a afirmat Rasmussen.

Dar această prezenţă nu va avea caracter permanent, a subliniat el, deoarece acest lucru ar fi contrar Actului fondator NATO-Rusia din 1997.

"Acest lucru va necesita instalaţii de recepţie pe teritoriul NATO şi echipamente prepoziţionate, precum şi experţi în logistică şi în comandament şi control. Această forţă va fi uşoară, dar capabilă să lovească puternic dacă va fi necesar", a precizat el.

"Vom vedea de asemenea dacă este posibil să ameliorăm infrastructurile naţionale precum aeroporturile şi porturile, care vor putea fi consolidate". Colectarea şi schimbul de informaţii secrete şi planurile de apărare vor fi ameliorate, iar exerciţii vor avea loc "mai des, în mai multe locuri".

Acest plan va garanta că "avem forţele şi echipamentele potrivite în locul potrivit şi la momentul potrivit", a afirmat Rasmussen.

Statele Alianţei care au frontiere comune cu Rusia "sunt foarte îngrijorate, din motive întemeiate", a explicat secretarul general. "Ele vor fi foarte mulţumite" odată cu adoptarea acestui plan.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici