Anders Fogh Rasmussen: Nu există o soluţie militară la conflictul din Libia

Secretarul general al NATO, Andres Fogh Rasmussen, a apreciat că "nu există soluţie militară" la conflictul din Libia şi că este necesară o soluţie politică, într-un interviu pentru ediţia de luni a revistei germane Der Spiegel.

20 afișări
Imaginea articolului Anders Fogh Rasmussen: Nu există o soluţie militară la conflictul din Libia

Anders Fogh Rasmussen: Nu există o soluţie militară la conflictul din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Răspunsul sincer la această întrebare este că nu există o soluţie militară la acest conflict. Avem nevoie de o soluţie politică şi este treaba poporului libian să acţioneze în acest sens", a declarat Rasmussen, răspunzând la întrebarea dacă se "poate câştiga acest război fără să se trimită trupe la sol".

Dar "până la urmă, va fi treaba ONU să ajute Libia să găsească o soluţie politică la această criză", a apreciat Rasmussen. "Integritatea teritorială a Libiei trebuie să fie menţinută cu orice preţ", a adăugat el.

În ceea ce priveşte NATO, "ne concentrăm asupra aplicării rezoluţiei 1.973" a Consiliului de Securitate al ONU, care ordonă protejarea civililor libieni şi "ne vom limita strict la această rezoluţue, acesta este mandatul nostru", a subliniat secretarul general al NATO.

El a dat asigurări că nu are "nici cea mai mică problemă cu germanii", chiar dacă Germania a refuzat să aprobe operaţiunile militare, la 17 martie, de către Consiliul de Securitate al ONU, privind susţinerea civililor din Libia.

Rassmussen a criticat, ulterior, Berlinul şi pe ambasadorul Germaniei care a protestat părăsind sala.

La NATO există "multe reuniuni în timpul cărora intră şi ies oameni din sală, în mod constant. Ceea ce contează este să fim de acord", a declarat Rasmussen pentru Spiegel.

În afară de abţinerea la votul asupra rezoluţiei 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU, Germania a retras patru nave de război de sub comandamentul NATO, după hotărârea Alianţei Nord-Atlantice de a impune respectarea embargoului asupra livrărilor de arme către Libia.

Dar, în opinia lui Rasmussen, "chiar dacă germanii s-au abţinut (la vot, în cadrul) Consiliului de Securitate al ONU, un lucru care este de neînţeles pentru unii, rolul lor în cadrul discuţiilor la NATO a fost foarte constructiv. Berlinul nu a blocat".

Acesta chiar a salutat "flexibilitatea germanilor". "Belinul s-a abţinut în (cadrul votului din) Consiliul de Securitate (al ONU), dar a susţinut, în cadrul NATO angajamentul în Libia şi a acceptat mai multe responsabilităţi în Afganistan", cu avioanele sale Awacs.

De asemenea, el şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că Germania este pregătită să protejeze militar o misiune umanitară în Libia, aşa cum s-a anunţat vineri.

Astfel, Berlinul pune în aplicare o hotărâre a Uniunii Europene, care s-a declarat pregătită să declanşeze o asemenea operaţiune, imediat ce Biroul ONU pentru Afaceri Umanitare o va cere.

Nu este vorba despre "o întoarcere la 180 de grade", insista, vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici