Angela Merkel a discutat la telefon cu Vladimir Putin despre situaţia din Ucraina

Cancelarul Angela Merkel şi-a exprimat "profunda îngrijorare" în legătură cu situaţia din Ucraina, într-o discuţie la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

2377 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel a discutat la telefon cu Vladimir Putin despre situaţia din Ucraina

Angela Merkel a discutat la telefon cu Vladimir Putin despre situaţia din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cancelarul "a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu situaţia tensionată din estul Ucrainei şi a afirmat că aşteaptă ca Guvernul rus să confirme clar aprobarea acordului de la Geneva şi să depună eforturi pentru aplicarea prevederilor", a declarat Steffen Seibert, într-o conferinţă de presă.

"Evoluţiile din estul Ucrainei sunt serioase, îngrijorătoare. Ceea ce se întâmplă de la reuniunea de la Geneva este dezamăgitor, în special din partea rusă, nu putem constata niciun progres", a declarat Seibert. În ceea ce priveşte partea ucraineană, Guvernul "depune aparent eforturi", a adăugat el.

Întrebat despre impunerea unor noi sancţiuni Rusiei, tema unei teleconferinţe programate vineri între preşedintele american Barack Obama şi oficiali europeni, printre care şi cancelarul Merkel, purtătorul de cuvânt al Guvernului german nu a exclus această posibilitate.

"Sancţiuni sunt deja în vigoare, dar trebui să analizăm faptele. În cazul în care nu se schimbă nimic, este important să fim pregătiţi pentru alte sancţiuni", încercând însă menţinerea dialogului şi căutarea unei posibile soluţionări politice", ajutând Ucraina şi cetăţenii săi, a mai declarat Steffen Seibert.

"Rusia trebuie să confirme clar, în mod public, că susţine în totalitate declaraţia de la Geneva şi pentru aceasta ar trebui să ceară grupărilor armate proruse din Ucraina să se comporte paşnic şi să depună armele", a adăugat Steffen Seibert.

Acordul de la Geneva, semnat la 17 aprilie între Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia şi Ucraina, prevede în special dezarmarea grupărilor sepratiste şi evacuarea instituţiilor oficiale locale ocupate, atât de către prooccidentali de la Kiev, cât şi de către separatiştii din est. Washingtonul şi Moscova se acuză reciproc că nu aplică acordul, în timp ce tensiunea ia amploare pe teren.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici