Angela Merkel cere Ungariei să pună în aplicare decizia instanţei privind distribuirea refugiaţilor

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că este inacceptabil ca Ungaria să ignore decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind obligaţia de a accepta refugiaţi, în cadrul unui plan la nivel european, dar nu a specificat eventuale repercusiuni pentru Budapesta, relatează agenţia Reuters.

896 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel cere Ungariei să pună în aplicare decizia instanţei privind distribuirea refugiaţilor

În hotărârea luată săptămâna trecută, Curtea de Justiţie a UE a respins apelurile Slovaciei şi Ungariei cu privire la cotele obligatorii introduse în 2015 pentru a reloca solicitanţii de azil din Grecia şi Italia.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că, deşi "a luat act" de hotărârea Curţii Europene de Justiţie, guvernul său nu-şi va schimba politica anti-imigraţie.

"Este inacceptabil faptul că un guvern a anunţat că o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie nu îi interesează", a spus Merkel, într-un interviu pentru publicaţia Berliner Zeitung.

Întrebată dacă acest lucru înseamnă că Ungaria ar trebui să părăsească UE, cancelarul german a replicat: "Asta înseamnă că se pune o întrebare fundamentală privind Europa - pentru că, pentru mine, Europa este un domeniu al statului de drept. Va trebui să vorbim despre acest subiect la Consiliul European din octombrie".

Guvernul de la Budapesta a respins în repetate rânduri planul UE de relocare a refugiaţilor şi a subliniat că nimeni nu-i poate impune unei ţări să accepte anumiţi cetăţeni. Premierul Viktor Orban a transmis că propunerea Ungariei este distribuirea imigranţilor şi refugiaţilor în afara Europei, nu în cadrul statelor membre ale Blocului comunitar.

Planul de relocare a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia în alte ţări europene, în decurs de doi ani, a fost aprobat de UE în septembrie 2015, printr-un vot cu majoritate calificată. Dar până în prezent au fost relocate puţin peste 20.000 de persoane, iar Cehia, Ungaria şi Polonia nu au primit niciun refugiat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici