Angela Merkel denunţă absenţa unui armistiţiu în estul Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel a deplâns, duminică, în cursul unei vizite la Moscova, lipsa unei încetări a focului în estul Ucrainei, afectat de un conflict între separatiştii proruşi şi forţele proguvernamentale, relatează Le Monde în ediţia electronică.

415 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel denunţă absenţa unui armistiţiu în estul Ucrainei

Angela Merkel denunţă absenţa unui armistiţiu în estul Ucrainei (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Angela Merkel a efectuat duminică o vizită la Moscova, unde o paradă militară de amploare a avut loc cu o zi înainte pentru celebrarea a 70 de ani de la victoria Aliaţilor împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Angela Merkel şi-a început vizita cu un omagiu în memoria victimelor sovietice ale celui de-al Doilea Război Mondial adus la Mormântul Soldatului Necunoscut, după care şi-a continuat-o cu o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin consacrată crizei din Ucraina. Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit de la negocierile asupra Acordului de la Minsk privind conflictul din estul Ucrainei, semnat la 12 februarie în urma unei medieri în "formatul Normandia" (Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina).

"Am sperat într-o încetare a focului, dar, din păcate, aceasta nu a intrat în vigoare, separatiştii ocupând noi teritorii", a afirmat Merkel, menţionând în special oraşul Debalţevo, cucerit de combatanţii proruşi a doua zi de la semnarea Acordului de la Minsk.

"În fiecare zi primim rapoarte ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care explică în mod obiectiv de ce încetarea focului nu este respectată", a insistat cancelarul german.

Armistiţiul în estul Ucrainei nu este posibil, în general, din cauza acţiunilor separatiştilor, acuză Merkel.

"Multe încălcări ale încetării focului provin din partea separatiştilor", a acuzat cancelarul german într-o conferinţă comună cu preşedintele rus.

"Fiecare trebuie să îşi utilizeze influenţa şi cred că preşedintele (Putin) are influenţă asupra separatiştilor", a continuat ea.

De altfel, cancelarul german nu vede alte soluţii pentru soluţionarea conflictului ucrainean decât continuarea eforturilor de punere în aplicare a înţelegerilor semnate la Minsk după o "noapte dificilă de negocieri".

"Minskul este baza de care vom dispune pentru a încerca găsirea unei soluţii. Nu este (o bază) perfectă, dar nu avem nimic altceva", a subliniat ea.

La rândul său, preşedintele rus a declarat că este de acord cu cancelarul german asupra instrumentului de ajungere la încheierea conflictului din estul Ucrainei.

"Sunt de acord, nu există o altă alternativă la Minsk", a declarat Putin.

"În pofida tuturor dificultăţilor, procesul (de pace) lansat avansează (...) şi situaţia este mai calmă", a apreciat el, precizând însă că "plângerile" privind încălcarea acordurilor "provin de la ambele părţi" implicate în conflict.

În opinia lui Putin, următoarele etape pentru depăşirea conflictului din Ucraina sunt adoptarea unei reforme constituţionale în aceast fostă republică sovietică, organizarea de alegeri locale şi o lege a aministiei.

"Fără aceste puncte, nu putem discuta", a avertizat el.

Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a anunţat că o delegaţie rusească se va deplasa în perioada 17-19 mai la Bruxelles pentru a discuta în special despre consecinţele acordului de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina, un acord denunţat de Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici