Angela Merkel era la saună în momentul deschiderii Zidului Berlinului

Angela Merkel, care a crescut în fosta RDG, a ratat deschiderea Zidului Berlinului pentru că, în seara de 9 noiembrie 1989, "la fel ca în fiecare seară de joi", viitorul cancelar al Germaniei reunificate se destindea la saună.

47 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel era la saună în momentul deschiderii Zidului Berlinului

Angela Merkel era la saună în momentul deschiderii Zidului Berlinului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am mers la saună la fel ca în fiecare seară de joi împreună cu o prietenă şi, când am ieşit, postul de frontieră de la Bornholmer Strasse (unul dintre primele deschise în seara de 9 noiembrie, între Berlinul de Est şi Berlinul de Vest) era deschis şi atunci am trecut de cealaltă parte", a povestit Angela Merkel într-o emisiune difuzată de postul public de televiziune ARD.

În acea noapte, în Berlinul de Vest, unde Merkel, care se amesteca în mulţimea est-germanilor care tocmai escaladau Zidul, a declarat că "s-a trezit într-un apartament alături de persoane total necunoscute, unde li s-a oferit o cană cu bere", a adăugat ea.

Anterior, cancelarul, care la acea vreme era o fiziciană în vârstă de 35 de ani la Academia de Ştiinţe din Berlinul de Est, îşi sunase mama, Herlind Kasner, pentru a o invita să meargă să mănânce scoici într-o piaţă din Berlinul de Vest.

"Era o glumă pe care o foloseam adesea între noi. Spuneam că vrem să mergem să mâncăm scoici la (hotelul - n.red.) Kempinski atunci când frontiera va dispărea", a continuat cancelarul, precizând că nici ea şi nici mama sa nu credeau cu adevărat acest lucru. Totuşi, în acea seară Merkel şi-a avertizat mama: "Fii atentă, acest lucru s-ar putea întâmpla în curând!".

Angela Merkel, devenită în 2005 primul lider german originar din fosta RDG, s-a născut la Hamburg (nord).

Dar, când avea doar câteva luni, părinţii ei s-au mutat în RDG. Tatăl ei, pastorul Horst Kasner, acceptase un post în micul oraş Templin (la nord de Berlin), pentru a evangheliza Republica Democrată Germană comunistă.

Cancelarul, reales pentru patru ani în urma scurtinului legislativ din 27 septembrie, şi-a început cariera politică după căderea Zidului, devenind ulterior ministru în cabinetul lui Helmut Kohl.

Deşi trăia în spatele Cortinei de Fier, ea avea ocazia să meargă în Republica Federală Germania, la bunica sa, în Hamburg.

Dar cancelarul a refuzat mereu să părăsească RDG datorită legăturilor familiale şi amicale pe care le avea aici. Ar fi fost "un pas dificil să părăsesc lumea (în care trăiam), de aceea nu am făcut-o".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici