Angela Merkel îndeamnă Israelul la "reţinere" în privinţa colonizării în teritoriile palestiniene

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat Israelul să dea dovadă de "reţinere" în extinderea colonizării în teritoriile palestiniene, după o întrevedere vineri, la Berlin, cu preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas.

142 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel îndeamnă Israelul la "reţinere" în privinţa colonizării în teritoriile palestiniene

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cerem Israelului să dea dovadă de reţinere în privinţa extinderii colonizării", a declarat cancelarul german, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Abbas.

Demararea unor şantiere de construcţii în coloniile israeliene din Cisiordania şi Ierusalimul de Est a crescut cu 70% în primul semestru al acestui an în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2012, a anunţat joi organizaţia Pace Acum. Aceste construcţii afectează şansele de succes ale negocierilor de pace, relansate la sfârşitul lunii iulie sub egida Statelor Unite.

Construcţiile "ilegale" israeliene "s-au extins enorm în teritoriile ocupate", a deplâns vineri Mahmoud Abbas. "Cerem Guvernului israelian să stopeze aceste activităţi", a continuat el.

Negociatorul palestinian Saeb Arakat a acuzat joi Guvernul israelian condus de Benjamin Netanyahu că "distruge procesul de pace".

Merkel a profitat de întâlnirea cu Abbas pentru a-i aminti angajamentul Gemaniei în favoarea negocierilor de pace şi "soluţiei a două state".

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, venit să o informeze despre stadiul negocierilor, a mulţumit Germaniei pentru sprijinul economic oferit şi rolul avut în procesul de pace.

El a oferit asigurări că palestinienii "se vor implica în mod serios pentru reuşita negocierilor". "Ar trebui să profităm de această şansă istorică", a declarat el, adresându-se Guvernului israelian.

Totodată, Merkel i-a oferit asigurări că politica externă a viitorului Guvern german se va înscrie în aceeaşi direcţie, în pofida posibilităţii sosirii la putere a unei coaliţii formate din conservatori şi social-democraţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici