Antonio Guterres susţine reformarea ONU pentru apărarea valorilor iluminismului

Instituţiile internaţionale precum Naţiunile Unite trebuie să se reformeze şi să se adapteze pentru a apăra valorile iluminismului, a declarat Antonio Guterres, secretar general al ONU, citat de The Guardian.

295 afișări
Imaginea articolului Antonio Guterres susţine reformarea ONU pentru apărarea valorilor iluminismului

Antonio Guterres susţine reformarea ONU pentru apărarea valorilor iluminismului

În cadrul primului său discurs de la numirea sa în funcţie din luna ianuarie, Guterres a afirmat: ”Marile daruri ale Europei faţă de lume au fost valorile iluminismului. Acum acestea sunt puse sub semnul întrebării şi sunt ameninţate. Observăm cum agenda drepturilor omului pierde teren în faţa suveranităţii naţionale. Vedem tot mai multe comportamente iraţionale, inclusiv naţionalism agresiv”.

Punând în discuţie creşterea izolaţionismului şi protecţionismului, Guterres, un fost premier portughez, a spus că provocarea pe care o înfruntă lumea de astăzi necesită răspunsuri multilaterale.

Guterres este văzut ca un eventual reformator al instituţiei care se luptă să-şi păstreze relevanţa în faţa criticilor aduse de Donald Trump şi impasului dintre Rusia şi SUA în Consiliul de Securitate.

Acesta a argumentat că ONU a rămas la fel de importantă ca întotdeauna, dar birocraţia sa meticuloasă şi structura sa trebuie reconfigurate pentru o lume tot mai interconectată.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici