Antrenorii Nadiei Comăneci, în vizorul autorităţilor din Texas: Merită să ştie că nicio piatră de la ferma Karolyi nu a rămas neîntoarsă

Bela Karoly s-a născut la Cluj şi e omul care a descoperit-o şi antrenat-o pe Nadia Comăneci, "Zeiţa de la Montreal". În 1981 el s-a stabilit alături de soţia sa, Martha, în Statele Unite al Americii şi domeniul lor a fost timp de 16 ani centrul de pregătire al lotului feminin de gimnastică.

3349 afișări
Imaginea articolului Antrenorii Nadiei Comăneci, în vizorul autorităţilor din Texas: Merită să ştie că nicio piatră de la ferma Karolyi nu a rămas neîntoarsă

Antrenorii Nadiei Comăneci, în vizorul autorităţilor din Texas: Merită să ştie că nicio piatră de la ferma Karolyi nu a rămas neîntoarsă

Din ianuarie, federaţia a anunţat încheierea colaborării, pe domeniul respectiv fiind bănuit că s-au comis multe dintre abuzuri.

Acum, guvernatorul statului Texas cere poliţiei să deschidă o anchetă la ferma soţilor Karolyi, în scandalul Nassar. Doctorul, sub pretextul tratamentelor medicale, a abuzat sexual de numeroase sportive, printre care şi vedeta Olimpiadei de la Rio din 2016, Simone Biles.

"Declaraţiile publice făcute de sportivele care au fost pregătite la ferma Karolyi sunt foarte îngrijorătoare. Aceste sportive, dar şi statul Texas, merită să ştie că nicio piatră nu a rămas neîntoarsă pentru a ne asigura că acuzaţiile sunt întru totul verificate, iar făptaşii şi cei care au contribuit la aceste abateri sunt aduşi în justiţie", a spus guvernatorul statului Texas, Greg Abbott.

Acesta a completat: "Este esenţial ca Texas Rangers să lucreze cu Biroul şerifului din Walker County pentru a investiga în mod cuprinzător orice posibil comportament criminal".

Larry Nassar, 54 de ani, şi-a recunoscut vina şi poate primi 175 de ani de închisoare. Pe numele său au fost depuse peste 50 de plângeri de abuz sexual şi e anchetat şi pentru pornografie infantilă.

Marta şi Bela Karolyi au fost antrenorii lotului naţional al României la mijlocul anilor 70, unde au pregătit-o şi pe Nadia Comăneci. După ce au emigrat în SUA au fost cooptaţi la conducerea tehnică a lotului feminin american. Bela, 75 de ani, a condus echipa până în 2000, fiind înlocuit de soţia lui, Martha, 75 de ani, care a fost antrenor coordonator până la JO din 2016.

Din 2001, soţii Karolyi şi federaţia americană au pus la punct un sistem prin care gimnastele se pregăteau cu antrenorii personali, dar participau lunar şi la un stagiu de o săptămână cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic.

Cantonamentul era ţinut la ferma de 800 de hectare a soţilor Karolyi, de lângă Houston, iar sportivele au ajuns aici de la vârsta de 9-10 ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici