Anumite zone din jurul centralei de la Fukushima vor rămâne evacuate timp de câteva decenii

Anumite zone din apropierea centralei nucleare avariate de la Fukushima, în nord-estul Japoniei, vor rămâne probabil evacuate "timp de mai multe decenii", a anunţat presa japoneză luni, citând surse oficiale.

651 afișări
Imaginea articolului Anumite zone din jurul centralei de la Fukushima vor rămâne evacuate timp de câteva decenii

Anumite zone din jurul centralei de la Fukushima vor rămâne evacuate timp de câteva decenii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul Naoto Kan, care a anunţat că va demisiona la sfârşitul lunii, urmează să viziteze regiunea sâmbătă, pentru a prezenta scuze locuitorilor evacuaţi imediat după accidentul nuclear provocat de un violent cutremur urmat de un tsunami uriaş, la 11 martie.

Cotidianul Yomiuri, citând o sursă guvernamentală neidentificată, a anunţat că, în zonele care se află pe o rază de trei kilometri în jurul centralei Fukushima Daiichi, accesul va rămâne interzis "pentru o lungă perioadă, poate câteva decenii".

Guvernul ar putea achiziţiona anumite terenuri de la locuitori, pentru a stoca temporar pe ele deşeuri radioactive, inclusiv moloz şi noroi contaminat de la uzina atomică, a adăugat cel mai important cotidian japonez.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, nu a dezminţit aceste informaţii.

"Nu pot să neg faptul că poate fi dificil pentru locuitorii anumitor regiuni să revină acasă după o lungă perioadă. Îmi pare foarte rău pentru acest lucru", a spus el.

După izbucnirea celei mai grave crize nucleare de la cea de la Cernobîl, în urmă cu 25 de ani, autorităţile japoneze au decretat o zonă de evacuare obligatorie pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei.

Peste 85.000 de persoane trăiesc de peste cinci luni în centre de primire sau locuinţe din prefabricate, fără nicio certitudine că se vor putea întoarce cândva acasă.

Analize recente efectuate de Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei au dezvăluit niveluri de cinci ori superioare limitei legale de 20 de milisievert pe an, în 15 dintre cele 50 de staţii de observare instalate în interiorul acestui perimetru.

Operatorul centralei nucleare, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anunţat că emisiile radioactive au scăzut în mod simţitor de la accident şi că speră să poată coborî temperatura combustibilului nuclear sub 100 de grade Celsius, până în ianuarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici