Apa subterană de la Fukushima va fi deversată în mare începând din mai

Compania Tokyo Electric Power, care administrează centrala nucleară de la Fukushima, se pregăteşte să deverseze în mare apa subterană pompată în amonte de instalaţiile centralei, înainte ca ea să fie contaminată, operaţiune care va începe în luna mai, scrie presa niponă.

187 afișări
Imaginea articolului Apa subterană de la Fukushima va fi deversată în mare începând din mai

Apa subterană de la Fukushima va fi deversată în mare începând din mai (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Aproape 400 de tone de apă subterană intră în fiecare zi în clădirile centralei atomice, crescând astfel cantitatea de apă contaminată în contact cu echipamentele, apă care trebuie apoi stocată şi decontaminată, sarcină imposibil de realizat.

Pentru a rezolva parţial această problemă, compania Tokyo Electric Power (TEPCO) şi autorităţile nipone au pregătit un plan de "deviere", care constă în pomparea apei subterane în amonte de instalaţii, stocarea ei temporară pentru a fi controlată dacă este radioactivă şi, în final, dacă este curată, deversarea în Oceanul Pacific.

Asociaţiile de pescari din Fukushima şi-au dat marţi acordul de principiu pentru aceste proceduri, dar cu anumite condiţii.

Potrivit cotidianului Nikkei, operaţiunea, propusă în urmă cu un an, dar refuzată atunci de pescari, urmează să fie pusă în aplicare în luna mai.

Ea va permite reducerea cu 100 de tone a cantităţii zilnice a apei nou contaminate.

Cu toate acestea, problema majoră a volumului crescut de apă radioactivă acumulată la centrala Fukushima este departe de a fi rezolvată, cu atât mai mult cu cât sistemul de tratare a apei, ALPS, nu este fiabil şi se confruntă cu o serie de defecţiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici