Aproape 300 de suedezi luptă alături de gruparea Stat Islamic

Aproximativ 300 de suedezi luptă în rândurile grupării Stat Islamic (SI) în Siria şi Irak, a declarat sâmbătă şeful serviciilor de informaţii din Suedia, Anders Thornberg, citat de AFP.

657 afișări
Imaginea articolului Aproape 300 de suedezi luptă alături de gruparea Stat Islamic

Aproape 300 de suedezi luptă alături de gruparea Stat Islamic (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Au fost confirmate peste 100 de cazuri de persoane plecate să lupte alături de SI. De asemenea, există mai multe cazuri care nu au fost înregistrate, numărul total al persoanelor care luptă de partea juhadiştilor ajungând la 300", a afirmat Thornberg, într-o emisiune a postului public de radio, SR.

Potrivit şeful serviciilor de informaţii, numărul candidaţilor la jihad în Siria creşte rapid.

"Un anumit număr de tineri suedezi pleacă în Siria, unde învaţă în tabere de antrenament să devină terorişti, să utilizeze explozibili şi arme", a adăugat Thornberg.

"Ei depăşesc limitele comportamentului uman, luptând şi omorând alte persoane", a adăugat el.

La revenirea în Suedia, unii dintre aceşti indivizi sunt pregătiţi să comită acte teroriste şi sunt supravegheat îndeaproape, a precizat Thornberg.

Suedia a anunţat la sfârşitul lunii octombrie că va adopta o lege prin care să le interzică cetăţenilor săi să participe la conflicte armate în străinătate.

În septembrie, coordonatorul european pentru lupta contra terorismului, Gilles de Kerchove, estima că 3.000 de europeni luptă pentru organizaţia Stat Islamic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici