Apropierea dintre Cuba şi Statele Unite constituie "un pas pozitiv", apreciază Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat, sâmbătă, că apropierea dintre Cuba şi Statele Unite constituie "un pas pozitiv", dar a refuzat să comenteze situaţia politică din Venezuela, precizând că Rusia nu intervine în afacerile interne ale altor ţări, informează site-ul agenţiei EFE.

849 afișări
Imaginea articolului Apropierea dintre Cuba şi Statele Unite constituie "un pas pozitiv", apreciază Putin

Apropierea dintre Cuba şi Statele Unite constituie "un pas pozitiv", apreciază Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ridicarea embargoului american împotriva Cubei, impus în 1962, constituie "un pas pozitiv" atât pentru  insula comunistă, cât şi pentru întreaga lume, a apreciat Vladimir Putin într-o discuţie cu reprezentanţii a 12 agenţii de presă care a avut loc în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Întrebat despre America Latină, Putin a declarat că această regiune este o prioritate pentru Moscova, care intenţionează să continue cooperarea cu ţările din regiune.

În schimb, referindu-se la eforturile internaţionale în numele politicienilor închişi Venezuela, preşedintele rus a subliniat că politica Moscovei este de a respecta deciziile interne ale altor naţiuni.

Pe de altă parte, el a apreciat că escaladarea declaraţiilor beligerante între Rusia şi Statele Unite nu înseamnă neapărat creşterea riscului unei confruntări nucleare.

Este vorba de un proces de corectare a erorilor, a precizat el.

Rusia nu este o ţară agresoare şi nu favorizează escaladarea tensiunilor, dar este obligată să răspundă acţiunilor occidentale împotriva sa, a apreciat Putin.

Şeful statului rus a răspuns, de asemenea, la întrebări despre criza din Ucraina, care a determinat Statele Unite şi Uniunea Europeană să impună sancţiuni Moscovei.

În opinia liderului de la Kremlin, evenimentele desfăşurate în februarie 2014 la Kiev au constituit o lovitură de stat împotriva Guvernului legitim.

El a cerut punerea în aplicare a înţelegerilor de la Minsk şi a acuzat Kievul că încearcă să sugrume economiile regiunilor rebele Doneţk şi Lugansk prin refuzul de a plăti pensii şi blocarea tranzacţiilor financiare.

Comunitatea internaţională ar trebui să exercite presiuni asupra administraţiei preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, pentru a se conforma obligaţiilor sale asumate în înţelegerile de la Minsk, a declarat şeful statului rus, negând din nou acuzaţiile Kievului şi Occidentului potrivit cărora Rusia menţine trupe în estul Ucrainei.

De asemenea, Putin a declarat ca Rusia îşi va apăra interesele în contextul îngheţării bunurilor sale în ţări din Occident.

"Ne vom apăra interesele pe calea justiţiei. (...) Rusia nu recunoaşte autoritatea acestui tribunal", a spus preşedintele rus, referindu-se la Curtea de arbitraj de la Haga, care a condamnat Moscova în 2014 la plata unei indemnizaţii de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 37 de miliarde de euro) către foştii acţionari ai companiei petroliere Iukos.

Întrebat despre modul în care Rusia intenţionează să-şi apere interesele în acest sens, Putin a răspuns că "această întrebare trebuie adresată juriştilor, pentru că ei sunt cei care vor acţiona".

În ceea ce priveşte scandalul de corupţie care afectează FIFA, Putin a declarat că Rusia a obţinut găzduirea Cupei Mondiale din 2018 prin "mijloace legale".

"Nu cred că avem vreo vină", a insistat el. "Dacă cineva are dovezi, să le prezinte. Am câştigat în mod corect şi vom găzdui Cupa Mondială. Orice altă decizie ar fi nedreaptă", a spus preşedintele rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici