Aproximativ 20 de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică inspectează centrala de la Fukushima

O delegaţie formată din aproximativ 20 de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a început, luni, o nouă verificare a lucrărilor de destructurare a centralei nucleare avariate de la Fukushima, unde incidentele s-au multiplicat în ultimele săptămâni.

244 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 20 de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică inspectează centrala de la Fukushima

Aproximativ 20 de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică inspectează centrala de la Fukushima (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Timp de zece zile, 19 specialişti vor examina modul în care compania exploatantă, Tokyo Electric Power (TEPCO), lucrează la faţa locului pentru a pregăti destructurarea.

Această misiune, a doua de acest tip după cea din aprilie, durează până în 4 decembrie.

Experţii vor vizita centrala dar vor strânge, de asemenea, informaţii diverse de la TEPCO, precum şi de la Guvern şi alte părţi participante.

"Vom pune accentul în special pe eforturile depuse pentru gestionarea apei contaminate şi pe operaţiunile de transferare a combustibilului nuclear stocat în piscina reactorului 4 într-un loc mai sigur", a explicat Carlos Lentijo, şeful misiunii, în cadrul unei întâlniri cu presa.

TEPCO tocmai a încheiat fără probleme o primă etapă de extragere a 22 de bare de combustibil din piscina avariată a reactorului 4, dar îi mai rămân de extras alte 1.511, o misiune care va dura aproximativ un an. Celelalte piscine de dezactivare (de la 1 la 3) vor trebuie golite şi ele, ulterior.

"Acest lucru ne va permite să evaluăm circumstanţele în detaliu şi să furnizăm sfaturi suplimentare TEPCO, dacă va fi necesar, pentru ameliorarea situaţiei", a adăugat el.

În plus, compania se confruntă în continuare cu problema gestionării sutelor de de mii de tone de apă contaminată stocată în rezervoare puţin fiabile.

Misiunea va publica un raport preliminar la 4 decembrie, în ultima zi a misiunii sale, şi o evaluare completă după două luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici