Arabia Saudită ar putea rămâne fără bani până în 2020 în lipsa unui plan solid de reorganizare

Arabia Saudită ar putea întâmpina o furtună perfectă care va aduce sfârşitul epocii de aur a petrolului, scrie CNBC.

4647 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită ar putea rămâne fără bani până în 2020 în lipsa unui plan solid de reorganizare

Arabia Saudită ar putea rămâne fără bani până în 2020 în lipsa unui plan solid de reorganizare (Imagine: Hepta)

"Preţul scăzut al petrolului ameninţă economia saudită, dependentă de ţiţei. Dacă nu vor face nimic, până în 2020 rezervele de bani se vor termina", a spus John Mauldin, şeful Mauldin Economics.

Preţul petrolului a scăzut din nou luni şi marţi. Potrivit lui Mauldin, Arabia Saudită se poartă asemenea unei companii care ia măsurile necesare pentru a rămâne profitabilă.

Totuşi, Arabia Saudită nu este o companie, iar măsurile luate de guvern pentru reducerea cheltuielilor publice şi înasprirea condiţiilor fiscale vor afecta puternic populaţia, care lucrează în cea mai mare parte direct pentru guvern.

"Având în vedere că 90% dintre persoane lucrează pentru guvern, oamenii vor fi supăraţi", a spus Mauldin.

Mauldin prezice că, în ciuda preţului scăzut al petrolului, de sub 40 de dolari barilul, Statele Unite vor putea face în continuare profit, în condiţiile unui cost de producţie scăzut şi a tehnologiei inovative. Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul Arabiei Saudite, care şi-ar putea reveni doar dacă preţul petrolului ajunge din nou la 60 de dolari.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici