Arabia Saudită, suspectată că fabrică rachete într-o bază secretă, deşi acuză Iranul că ar face acest lucru

Arabia Saudită probabil produce şi testează rachete într-o bază secretă, deşi acuză Iranul că derulează activităţi de acest fel, afirmă specialişti care au analizat imagini obţinute prin satelit, informează cotidianul The Washington Post şi site-ul agenţiei Associated Press.

2108 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită, suspectată că fabrică rachete într-o bază secretă, deşi acuză Iranul că ar face acest lucru

Arabia Saudită, suspectată că fabrică rachete într-o bază secretă, deşi acuză Iranul că ar face acest lucru

Activităţile suspecte au fost depistate într-o bază militară din localitatea Al-Dawadmi, situată la 230 de kilometri vest de Riyad. Revista Jane’s Defence a atras atenţia asupra acestei baze în anul 2013, după observarea prin satelit a două rampe de lansare de rachete, probabil importate din China, orientate spre Israel şi Iran.

În imagini noi, obţinute în noiembrie 2018, apar structuri care pot fi utilizate pentru fabricarea şi testarea unor rachete care pot avea raze de acţiune de mii de kilometri.

Jeffrey Lewis, expert al Institutului Middlebury pentru Studii Internaţionale (Monterey, California), atrage atenţia că activităţile balistice sunt corelate de obicei cu interesul pentru arme nucleare. "Aş fi puţin îngrijorat că subestimăm ambiţiile saudiţilor în acest domeniu", a declarat Jeffrey Lewis.

Michael Elleman, specialist al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice din Washington, confirmă că Arabia Saudită probabil a iniţiat activităţi balistice. Nu este clar de unde a dobândit Riyadul expertiza pentru tehnologie balistică, dar Jeffrey Lewis sugerează o colaborare cu regimul de la Beijing. Ministerul chinez al Apărării a refuzat să facă vreun comentariu. "Nu am mai auzit până acum ideea conform căreia China ar ajuta Arabia Saudită să construiască o bază balistică", a transmis Ministerul chinez de Externe.

Controversatul prinţ moştenitor saudit Mohammed bin Salman a semnalat anul trecut că Arabia Saudită nu va ezita să fabrice arme nucleare dacă Iranul va face acest lucru.

Administraţia de la Riyad a refuzat să facă vreun comentariu pe tema presupusului program balistic.

Dezvoltarea unui program balistic ar amplifica tensiunile Arabiei Saudite cu Statele Unite, principalul partener de securitate, în contextul în care sunt deja probleme în relaţiile bilaterale din cauza asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului The Washington Post, şi a implicării Riyadului în războiul din Yemen, comentează agenţia AP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici