Arestări în Moldova, după ce un bărbat a încercat să transporte o tonă de chihlimbar cu avionul

Cinci persoane au fost reţinute în Republica Moldova, după ce un bărbat a rezervat 32 de locuri într-un avion pe ruta Chişinău-Istanbul pentru a încerca să exporte ilegal o tonă de chihlimbar, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

389 afișări
Imaginea articolului Arestări în Moldova, după ce un bărbat a încercat să transporte o tonă de chihlimbar cu avionul

Arestări în Moldova, după ce un bărbat a încercat să transporte o tonă de chihlimbar cu avionul (Imagine: Shutterstock)

Un administrator al unei firme de transport a rezervat 32 de locuri pentru cursa aeriană Chişinău-Istanbul pentru a transporta aproximativ o tonă de pietre semipreţioase de chihlimbar. Acesta a fost reţinut pentru 72 de ore şi a fost plasat în izolatorul de urmărire penală al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), iar încărcătura a fost confiscată.

În total, cinci persoane implicate în schema ilegală de export a pietrelor semipreţioase de chihlimbar au fost plasate în izolatorul de urmărire penală al CNA, au anunţat vineri reprezentanţii instituţiei în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit reprezentantului CNA Oleg Crâşmaru, activitatea grupării era supravegheată de funcţionari de rang înalt, a căror identitate urmează să fie stabilită.

CNA a precizat că marfa era însoţită de documente vamale care conţineau date false privind natura bunurilor şi asigurarea regimului de verificare vamală. De asemenea, s-a depistat că în această schemă erau implicaţi mai mulţi agenţi economici, persoane fizice, dar şi funcţionari din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău responsabili de verificarea mărfurilor.

Reprezentanţii CNA au menţionat că tona de chihlimbar este cea mai mare captură depistată pe teritoriul Republicii Moldova, iar marfa era transportată din Ucraina şi urma să ajungă în China.

Autorităţile moldovene au afirmat că au mai existat alte cazuri similare, fiind vorba în total de circa 7 tone de chihlimbar care au tranzitat Republica Moldova şi au ajuns parţial la destinatarul final. În acest context, angajaţii Centrului Naţional Anticorupţie au adăugat că urmează să stabilească asemănările dintre aceste cazuri.

Conform unor estimări preliminare, valoarea de piaţă a unui kilogram de chihlimbar poate varia între 1.500 şi 4.000 de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici