Armamentul american greu va fi adus în Polonia la jumătatea lui 2016, anunţă Varşovia

Prima mobilizare a unor piese de armament american greu în două baze din Polonia urmează aă aibă loc la jumătatea lui 2016, a anunţat joi ministrul polonez al Apărării Tomasz Siemoniak, relatează AFP în pagina electronică.

255 afișări
Imaginea articolului Armamentul american greu va fi adus în Polonia la jumătatea lui 2016, anunţă Varşovia

Armamentul american greu va fi adus în Polonia la jumătatea lui 2016, anunţă Varşovia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite au anunţat în iunie că vor mobiliza temporar armament greu în ţările baltice, în Polonia, în Bulgaria şi în România - inclusiv vehicule de luptă şi echipamentul aferent - în cadrul unei brigade pe flancul de est al NATO, dar fără să mobilizeze trupe.

"Prevedem că această desfăşurare va avea loc la jumătatea lui 2016", a declarat Siemoniak pentru agenţia PAP.

"În urma unor studii la faţa locului şi unor discuţii cu partenerii noştri americani, am identificat două locuri de găzduire a bazelor de material greu aparţinând armatei americane, unul în vestul Poloniei, iar celălalt în nord-estul ţării", a anunţat ministrul, fără să precizeze amplasamentul exact.

Potrivit lui Siemoniak, modalităţile acestei mobilizări vor fi finalizate într-o întâlnire a miniştrilor Apărării din statele membre NATO, la începutul lui octombrie, la Bruxelles.

Este pentru prima dată când armament greu american va fi staţionat temporar în state membre NATO care, înainte de căderea Zidului Berlinului, făceau parte din sfera de influenţă a fostei Uniuni Sovietice.

Pentagonul preciza în iunie că între cele 250 de piese de armament greu se află 90 de tancuri grele de tip Abrams, 140 de vehicule blindate de tip Bradley şi 20 de tunuri autopropulsate.

La Bruxelles, ambasadorul Statelor Unite la NATO Douglas Lute sublinia la vremea respectivă că ar fi vroba despre "tancuri goale" şi "vehicule goale", pe care militarii le-ar putea utiliza în cadrul exerciţiilor pe care le efectuează.

Planul american a provocat deja furia preşedintelui rus Vladimir Putin, care a anunţat, ca răspuns, consolidarea arsenalului nuclear rusesc şi mobilizarea a peste 40 de noi rachete intercontinentale până la sfârşitul acestui an.

Ţările baltice şi alte state din Europa Centrală şi de Est se arată foarte îngrijorate de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi izbucnirea, imediat după aceea a conflictului armat în estul Ucrainei.

Noul preşedinte polonez Andrzej Duda a apreciat miercuri că prezenţa bazelor cu material şi unităţi NATO în Europa Centrală şi de Est este necesar să crească "progresiv", "în raport cu extinderea Alianţei" Nord-Atlantice spre Est.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici