Armata americană mai are doar 20 de baze în Irak

Armata americană, în plină operaţiune de retragere din Irak, a evacuat deja 485 de instalaţii de pe teritoriul irakian şi nu mai dispune în prezent decât de 20 de baze, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Guvernului irakian, Ali al-Dabbagh.

278 afișări
Imaginea articolului Armata americană mai are doar 20 de baze în Irak

Armata americană mai are doar 20 de baze în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Bazele americane care urmează să fie evacuate sunt în număr de 20", a anunţat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

"Forţele americane îşi continuă evacuarea şi îşi retrag toate trupele şi materialele şi predau aceste baze Guvernului irakian, coform acordului semnat între cele două părţi", în 2008, a continuat el.

Potrivit lui, 485 de baze şi instalaţii au fost deja evacuate, ceea ce demonstrează "succesul punerii în aplicare a ceea ce cele două părţi au convenit anterior".

În virtutea unui acord semnat cu autorităţile irakiene în 2008, Statele Unite trebuie să îşi retragă trupele până la sfârşitul anului, cu excepţia situaţiei în care va fi încheiat un nou acord între părţi.

Bagdadul şi Washingtonul negociază de mai multe luni menţinerea unui contingent limitat de formatori militari americani dincolo de sfârşitul lui 2011, dar aceste discuţii tergiversează asupra problemei protecţiei juridice a soldaţilor americani.

Statele Unite dispun în continuare de aproximativ 39.000 de militari în Irak, potrivit Pentagonului. Dacă negocierile ajung la final, acestea şi-ar putea menţine în ţară între 3.000 şi 4.000 de persoane.

Un oficial american de rang înalt a declarat luni că sunt avute totuşi în vedere şi alte opţiuni în cazul unui eşec al negocierilor, cum ar fi creşterea efectivelor militare ale ambasadei americane la Bagdad, cea mai mare din lume, sau al numărului persoanelor care lucrează pentru societăţile militare private.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici