Armata franceză anunţă că trimite ofiţeri într-o misiune de consiliere în Irak

Armata franceză a anunţat joi că va trimite aproximativ 20 de ofiţeri la Bagdad, pentru a consilia o divizie irakiană de 5.000 de oameni.

143 afișări
Imaginea articolului Armata franceză anunţă că trimite ofiţeri într-o misiune de consiliere în Irak

Armata franceză anunţă că trimite ofiţeri într-o misiune de consiliere în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom desfăşura, în zilele şi săptămânile viitoare, la Bagdad, elemente - vorbim despre aproximativ 20 de oameni, numărul va fi neîndoielnic ajustat - care se vor afla acolo pentru a consilia o divizie irakiană", a anunţat colonelul Gilles Jaron, un purtător de cuvânt al armatei franceze, într-o conferinţă de presă.

În afară de un detaşament deja prezent la Erbil, în partea kurdă a Irakului, aproximativ zece oameni vor fi trimişi, de asemenea, la Bagdad pentru a forma militari irakieni în lupta împotriva dispozitivelor explozive improvizate (IED).

Este vorba "despre susţinerea forţelor de securitate irakiene, care vor fi însărcinate să se mobilizeze pe teren pentru a intra în contact cu Daesh", a subliniat purtătorul de cuvânt. "Nu suntem într-o logică în care să intrăm în contact cu adversarul", a adăugat el.

Până acum Parisul a fost foarte discret în privinţa prezenţei forţelor franceze pe teren, estimate la câteva zeci de oameni, în special din forţele speciale.

Ofiţerii care vor lucra alături de generalul de divizie vor acţiona "într-o logică de asistare a statelor majore", a notat colonelul Jaron. Ei le vor consilia în principal în planificarea şi pregătirea operaţiunilor.

Militarii francezi trimişi în regiunea Erbil în vara lui 2014 i-au format mai întâi pe peshmerga kurzi în utilizarea mitralierelor de 12,7 milimetri şi a tunurilor de 20 de milimetri.

Ei vor trece acum la instruirea cu privire la IED. "În prezent, Daesh utilizează mult sistemul IED atât împotriva peshmerga, cât şi a forţelor irakiene de securitate", a subliniat colonelul Jaron.

Armata franceză îşi continuă, în plus, raidurile aeriene contra unor ţinte aparţinând grupării Statul Islamic (SI), în Irak, în cadrul Operaţiunii Chammal, lansate pe 19 septembrie 2014.

Avioane franceze de vânătoare au distrus "opt obiective" în noaptea de marţi spre miercuri, la nord de Bagdad, într-o operaţiune comună cu alte avioane aparţinând coaliţiei internaţionale, a anunţat Gilles Jaron, fără să spună care a fost natura ţintelor.

Operaţiunea dispune în acest scop de nouă avioane de vânătoare de tip Rafale, cu baza în Emiratele Arabe Unite (EAU), şi de şase avioane de tip Mirage, în Indonezia. Acestora li se adaugă un avion de aprovizionare în zbor, de tip C135, un avion de patrulare maritimă, de tip Atlantique 2, şi o fregată antiaeriană - Jean Bart - integrată în grupul aeronaval american constituit în jurul portavionului USS Carl Vinson, la Golful Persic.

Portavionul Charles de Gaulle a ridicat ancora de la Toulon (sud), la jumătatea lui ianuarie, şi se îndreaptă către Golf, având la bord 12 avioane de luptă de tip Rafale şi nouă avioane de tip Super-Etendard moderinazate, după care îşi va continua misiunea către Oceanul Indian. Participarea lui la Operaţiunea Chammal nu este confirmată, încă, în acest stadiu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici