Armata nigeriană a salvat 178 de persoane răpite de gruparea Boko Haram

Trupele nigeriene au salvat 178 de persoane răpite de gruparea teroristă Boko Haram, în urma unor atacuri în care au distrus mai multe tabere ale extremiştilor islamişti în nord-estul ţării, a anunţat armata, relatează AP în pagina electronică.

285 afișări
Imaginea articolului Armata nigeriană a salvat 178 de persoane răpite de gruparea Boko Haram

Armata nigeriană a salvat 178 de persoane răpite de gruparea Boko Haram (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un număr de 101 dintre persoanele eliberate erau copii, 67 femei, iar zece bărbaţi, a declarat duminică un purtătorul de cuvânt al armatei, colonelul Tukur Gusau.

Forţele aeriene nigeriene au anunţat că au ucis un "număr mare" de militanţi în respingerea unui atac asupra satului Bitta, situat la 50 de kilometri sud-vest de operaţiunile armatei care s-au desfăşurat în regiunea oraşului, aflat la 70 de kilometri distanţă sud-est de oraşul Maiduguri, locul în care s-a înfiinţat Boko Haram şi capitala statului Borno (nord-est).

Armata nu a precizat, în comunicat, când a avut loc atacul.

Săptămâna trecută armata a salvat 71 de persoane răpite.

Sute de persoane răpite şi ţinute în captivitate de gruparea islamistă Boko Haram au fost eliberate anul acesta, dar printre ele nu se află niciuna dintre cele 219 fete răpite în aprilie 2014 dintr-o şcoală din oraşul Chibok.

Extremiştii au postat duminică, pe Twitter, o nouă înregistrare video, cu scopul să arate atacurile lor asupra unor cazărmi ale armatei nigeriene în statele Borno şi Yobe. Înregistrarea arată, de asemenea, decapitarea unui bărbat în uniformă militară, un presupus soldat nigerian.

Potrivit unei traduceri a grupului SITE, un luptător neidentificat, care apare în înregistrarea video alături de armament şi muniţie jefuite de la armată, afirmă că înregistrarea arată că armata nigeriană nu a izgonit Boko Haram din poziţiile pe care le controlează în Pădurea Sambisa, aşa cum susţin militarii.

Unele dintre persoanele salvate săptămâna trecută au spus că au fost ţinuţi captivi de Boko Haram de mai mult de un an, în sate, la doar 40 de kilometri de Maiduguri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici