Armata siriană a recâştigat un oraş strategic din sudul ţării controlat de rebeli

Armata siriană a redobândit controlul asupra oraşului strategic Al-Shaykh Maskin din sudul ţării care face legătura între capitala Damasc şi frontiera cu Iordania, controlat de rebeli, după luni de luptă, informează BBC News online.

7256 afișări
Imaginea articolului Armata siriană a recâştigat un oraş strategic din sudul ţării controlat de rebeli

Armata siriană a recâştigat un oraş strategic din sudul ţării controlat de rebeli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Armata siriană şi membri ai grupărilor aliate guvernului, printre care mişcarea Hezbollah din Liban, au preluat controlul asupra oraşului Al-Shaykh Maskin în cursul nopţii de luni spre marţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Însă luptele au continuat şi marţi în zonele vestice ale oraşului, a precizat OSDO.

"Oraşul este important pentru ambele părţi. Ambele părţi implicate au luptat aprig. Preluând oraşul, regimul sirian a întrerupt legăturile între vestul şi estul provinciei Daraa", a explicat Rami Abdul Rahman, directorul OSDO. "Pagubele din oraş sunt devastatoare", a adăugat acesta.

Ofensiva forţelor guvernamentale în oraşul Al-Shaykh Maskin este prima lansată în sudul ţării de când Rusia şi-a început campania militară în Siria, luptând împotriva opozanţilor regimului Bashar al-Assad, în data de 30 septembrie 2015.

Marţi, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că intervenţia militară a Rusiei în Siria "a contribuit cu adevărat la restabilirea situaţiei din ţară în favoarea guvernului" şi "la reducerea numărului de teritorii controlate de terorişti". Lavrov a negat, de asemenea, acuzaţiile lansate de OSDO săptămâna trecută, potrivit cărora în timpul campaniei militare a Rusiei ar fi murit peste 1.000 de civili, susţinând că nu există indicii care să susţină afirmaţiile respective.

Lavrov a avertizat că la negocierile de pace dintre guvernul sirian şi opoziţia din ţară, programate pentru vineri, la Geneva, care vor fi mediate de ONU, trebuie să participe şi gruparea kurdă din Siria (YPG), pentru că în absenţa reprezentanţilor acesteia va imposibilă negocierea unei stabilităţi politice în ţară.

El a precizat că va fi o "greşeală gravă" dacă se va da curs acestei solicitări a Turciei, care consideră YPG grupare teroristă la fel ca pe PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) care activează în Turcia ca organizaţie teroristă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici