Armata sud-coreeană a efectuat exerciţii cu muniţie reală, în pofida avertismentelor Phenianului

Armata din Coreea de Sud a efectuat vineri exerciţii cu muniţie reală în apropiere de frontiera maritimă disputată cu Coreea de Nord în Marea Galbenă, în pofida avertismentelor autorităţilor de la Phenian.

137 afișări
Imaginea articolului Armata sud-coreeană a efectuat exerciţii cu muniţie reală, în pofida avertismentelor Phenianului

Armata sud-coreeană a efectuat exerciţii cu muniţie reală, în pofida avertismentelor Phenianului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Aceste exerciţii s-au desfăşurat pe două insule, dintre care una a fost bombardată la 23 noiembrie 2010 de armata nord-coreeană, ceea ce a provocat o criză internaţională şi a condus peninsula în pragul conflictului. Patru sud-coreeni au fost ucişi atunci.

În urma războiului din Coreea nu a fost semnat nici un armistiţiu, astfel că cele două state sunt din punct de vedere tehnic încă în război.

Operaţiunile cu muniţie reală au încheiat două săptămâni de exerciţii la care au participat 300.000 de soldaţi sud-coreeni şi care au fost calificate drept provocare de Coreea de Nord.

Încă înainte de demararea exerciţiului, armata nord-coreeană i-a avertizat pe "provocatorii nebuni" din Sud, care nu trebuie "să uite niciodată lecţia din 2010".

În 2010, Phenianul a explicat că din cauza unui exerciţiu similar a bombardat insula Yongpyeong.

Ministerul sud-coreean al Apărării a răspuns că orice agresiune a Nordului ar constitui un pas spre "autodistrugere". "Vom pedepsi fără ezitare orice provocare nord-coreeană printr-un contraatac imediat", a declarat un purtător de cuvânt.

Denumită "linia de limită din Nord", frontiera maritimă a fost trasată de forţele Naţiunilor Unite şi ale Statelor Unite în 1953, la sfârşitul războiului din Coreea. Phenianul refuză să recunoască această linie de demarcaţie, care a fost teatrul unor confruntări scurte dar sângeroase între cele două state, în 1999, 2002 şi 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici