Armata sud-coreeană, în stare de alertă după anunţul decesului lui Kim Jong-il

Coreea de Sud şi-a plasat armata în stare de alertă şi a consolidat supravegherea frontierei sale ultrasecurizate cu Coreea de Nord, după anunţul decesului liderului nord-coreean Kim Jong-il, au declarat surse oficiale.

751 afișări
Imaginea articolului Armata sud-coreeană, în stare de alertă după anunţul decesului lui Kim Jong-il

Armata sud-coreeană, în stare de alertă după anunţul decesului lui Kim Jong-il (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Seulul i-a cerut de asemenea aliatului său american, care menţine 28.500 de militari pe teritoriul său, să sporească supravegherea prin satelit şi cu avioanele, a precizat un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei sud-coreene.

Nici o activitate neobişnuită nu a fost observată în orele care au urmat anunţului privind decesul lui Kim, făcut luni la ora locală 12.00 (5.00, ora României).

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak şi-a anulat toate întâlnirile şi a convocat un Consiliu de Securitate Naţională la "Casa Albastră", numele reşedinţei prezidenţiale. "Toţi funcţionarii Casei Albastre sunt plasaţi în stare de alertă", a precizat purtătorul său de cuvânt.

"Monitorizarea şi securitatea zonelor frontaliere au fost consolidate. Suntem foarte atenţi la orice mişcare a armatei din Nord", a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

"Toţi comandanţii sunt în alertă, iar Coreea de Sud şi Statele Unite accentuează împărtăşirea de informaţii militare", a adăugat el.

Cele două Corei sunt din punct de vedere tehnic încă în stare de conflict armat, de la armistiţiul precar semnat la finalul Războiului din Coreea (1950-1953).

Relaţiile deja precare dintre cele două Corei s-au deteriorat în martie 2010, când Seulul a acuzat Phenianul că a atacat cu torpile o corvetă militară, omorând 46 de marinari.

Phenianul a dezminţit întotdeauna că s-a aflat la originea acestui atac. Dar artileria nord-coreeană bombarda câteva luni mai târziu, în noiembrie, o insulă sud-coreeană din apropierea frontierei lor maritime comune, provocând moartea a patru persoane, între care doi civili.

O mare parte a trupelor nord-coreene, din totalul de 1,1 milioane de militari, este staţionată de-a lungul frontierei demilitarizate.

Această fâşie de pământ de doi kilometri, în realitate ultrasecurizată, se întinde de ambele părţi ale liniei de demarcaţie, lungă de 240 de kilometri. Ea consacră din 1953 împărţirea între un Nord comunist şi un Sud capitalist.

Armata sud-coreeană este formată din 650.000 de militari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici