Armistiţiul în Siria va începe din 27 februarie, confirmă SUA şi Rusia. Ban Ki-Moon salută acordul

Acordul de încetare a focului în Siria va intra în vigoare pe 27 februarie la ora 0.00 (0.00, ora României), confirmă Statele Unite şi Rusia într-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat american, o decizie salutată de secretarul general ONU, Ban Ki-Moon.

3421 afișări
Imaginea articolului Armistiţiul în Siria va începe din 27 februarie, confirmă SUA şi Rusia. Ban Ki-Moon salută acordul

Armistiţiul în Siria va începe din 27 februarie.

"Este un semn de speranţă pentru locuitorii Siriei", a reacţionat Ban Ki-Moon, îndemnând părţile beligerante să respecte armistiţiul.

"Încetarea focului se va aplica părţilor implicate în războiul civil din Siria", a precizat Departamentul de Stat, referindu-se la forţele opoziţiei şi la servicile de securitate subordonate Administraţiei Bashar al-Assad.

Rusia şi Statele Unite au stabilit recent instituirea unui armistiţiu între forţele opoziţiei siriene şi serviciile de securitate subordonate Administraţiei Bashar al-Assad.

Postul tv Al Jazeera a obţinut o copie a proiectului de acord, în care este menţionată data de 27 februarie pentru începerea aplicării armistiţiului.

Postul tv Al Jazeera a obţinut o copie a proiectului de acord, în care este menţionată data de 27 februarie pentru începerea aplicării armistiţiului.

Armistiţiul nu include organizaţiile teroriste Stat Islamic şi Frontul al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida, ceea ce ar presupune că Rusia şi coaliţia internaţională coordonată de SUA ar urma să continue raidurile aeriene antiteroriste.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia. Rusia a lansat, în septembrie 2015, raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte, conform estimărilor ONU, 250.000 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici