Arseni Iaţeniuk pledează pentru un "format Kiev" în negocierile privind criza din estul Ucrainei

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a pledat, miercuri, în cadrul unei conferinţe la Fundaţia Konrad Adenauer, pentru un "format Kiev" în negocierile privind soluţionarea crizei din estul Ucrainei, care ar include şi Statele Unite, relatează agenţia Ukrinform.

309 afișări
Imaginea articolului Arseni Iaţeniuk pledează pentru un "format Kiev" în negocierile privind criza din estul Ucrainei

Arseni Iaţeniuk pledează pentru un "format Kiev" în negocierile privind criza din estul Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Văd Uniunea Europeană, Statele Unite şi Ucraina stând la masă cu aceeaşi poziţie şi exercitând presiuni asupra Rusiei pentru a o forţa să acţioneze în spiritul legii", a declarat Iaţeniuk, propunând un "format Kiev".

Ucraina este afectată de un "război între întuneric şi lumină, între autoritarism şi democraţie, între trecut şi viitor", a apreciat premierul ucrainean.

Circa 1,1 milioane de ucraineni au rămas fără tot ce au agonisit, a subliniat Iaţeniuk.

Potrivit lui, Ucraina respectă în totalitate Acordul de la Minsk semnat pe 12 februarie cu rebelii proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a semnat la Minsk o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată în "formatul Normandia", de către preşedinţii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroşenko, Franţei Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel.

Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu din regiune şi un schimb de prizonieri.

Armistiţiul a intrat în vigoare la 15 februarie, dar a fost deja încălcat de către rebelii proruşi, care au preluat controlul asupra oraşului Debalţeve, un nod feroviar strategic din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.

Moscova este acuzată de către Kiev şi Occident de implicare - cu armament şi personal - în criza din estul Ucrainei. Rusia neagă orice implicare.

Conflictul separatist ucrainean, izbucnit în martie 2014 în regiunile Doneţk şi Lugansk, s-a soldat cu peste 6.000 de morţi până în prezent, potrivit ONU.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a pledat de asemenea, într-un interviu pentru Bloomberg, pentru participarea directă a Statelor Unite în negocierile privind soluţionarea crizei din estul Ucrainei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici