Arseni Iaţeniuk susţine că Rusia plănuieşte să oprească în iarnă livrările de gaze către Europa. REACŢIA Moscovei

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat miercuri că Rusia intenţionează să oprească livrările de gaze către Europa în această iarnă, ceea ce ar putea să conducă la o escaladare a conflictului dintre Moscova şi Occident, relatează The Moscow Times, în ediţia electronică.

6120 afișări
Imaginea articolului Arseni Iaţeniuk susţine că Rusia plănuieşte să oprească în iarnă livrările de gaze către Europa. REACŢIA Moscovei

Arseni Iaţeniuk susţine că Rusia plănuieşte să oprească în iarnă livrările de gaze către Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rusia a oprit livrările de gaze către Ucraina în iunie din cauza unei dispute privind preţul gazelor, dar a continuat să furnizeze gaze Europei, cea mai mare piaţă a sa.

"Situaţia din sectorul energetic (ucrainean) este dificilă. Ştim de planurile Rusiei de a bloca tranzitul (gazelor) chiar şi către ţările Uniunii Europene, în această iarnă", a declarat el în cadrul unei întâlniri guvernamentale.

Iaţeniuk nu a precizat cum a aflat despre planurile Rusiei.

Anul trecut, jumătate din exporturile de gaze ale Rusiei către UE au tranzitat Ucraina. Compania rusă Gazprom a refuzat să comenteze, iar Ministerul Energiei nu a putut fi contactat.

Livrările de gaze către Europa prin Ucraina au fost perturbate în iernile lui 2006 şi 2009 din cauza unui dezacord pe tema preţului gazelor între Rusia şi Ucraina.

Rusia respinge acuzaţia Ucrainei că ar intenţiona să oprească livrările de gaze către UE

Ministrul rus al Energiei Alexander Novak a respins acuzaţia Ucrainei că Rusia ar intenţiona să blocheze tranzitul gazelor spre Europa, afirmând că statul rus va face "maximum de eforturi" pentru a-şi respecta obligaţiile contractuale faţă de importatorii europeni, indiferent de problemele politice.

Novak a adăugat că Rusia este deschisă unui dialog constructiv în domeniul energiei, inclusiv cu Ucraina, relatează CNBC.

Oficialii ruşi şi cei ai Gazprom nu au fost disponibili pentru comentarii, dar o sursă a spus că este mai probabil ca Ucraina să înceapă să folosească din gazele destinate UE, pentru a-şi acoperi consumul, aşa cum a mai făcut în trecut, decât ca Rusia să oprească livrările destinate Europei.

"Avem un plan B pentru cel mai prost scenariu. Dar nu ne aşteptăm să avem nevoie să îl folosim", a spus comisarul pentru Energie Guenther Oettinger.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici