Artur Mas, pregătit să organizeze alegeri regionale anticipate axate pe autodeterminarea Cataloniei

Preşedintele catalan Artur Mas s-a declarat pregătit marţi să organizeze alegeri regionale anticipate axate pe tema independenţei Cataloniei faţă de Spania, apreciind că aceasta este "singura" cale posibilă pentru exprimarea opţiunii catalanilor.

81 afișări
Imaginea articolului Artur Mas, pregătit să organizeze alegeri regionale anticipate axate pe autodeterminarea Cataloniei

Artur Mas, pregătit să organizeze alegeri regionale anticipate axate pe autodeterminarea Cataloniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mas, care încă nu sa pronunţat clar pe această temă după votul simbolic din 9 noiembrie, a propus un plan detaliat în acest sens în faţa a 3.000 de persoane în cursul unei conferinţe la Barcelona, dar nu a fixat data.

Înainte de a anunţa organizarea alegerilor, el vrea să întocmească o listă "transversală şi solidă" care să implice toate partidele favorabile autodeterminării, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Îndemnând la unitate partidele favorabile autodeterminării, Mas a apreciat că trebuie lăsate deoparte "discuţiile eterne pe teme secundare".

Această platformă, dacă va obţine majoritatea absolută, va dispune de un mandat de 18 luni pentru a lansa un proces care ar putea favoriza crearea unui stat catalan independent.

Mas, care astfel s-a apropiat marţi seara de programul de stânga separatist, a explicat că aleşii săi urmează să propună "deschiderea negocierilor oficiale, cu mediere externă dacă este necesar", "pregătirea instituţiilor (...), cu scopul de a asigura o tranziţie eficientă către înfiinţarea unui nou stat" şi "pregătirea bazelor unei viitoare Constituţii catalane".

"Decizia finală aparţine poporului catalan", a afirmat liderul naţionalist, considerând că cei 2,3 milioane de catalani care au participat la votul consultativ din 9 noiembrie au meritat această opţiune.

Mas, care face parte din partidul Convergencia i Unio (dreapta naţionalistă) şi care va trebui să conteze pe sprijinul Esquerra Republicana de Catalunya (ERC, stânga separatistă) pentru o astfel de foaie de parcurs, a anunţat, între altele, că nu este obligatoriu ca el să fie şeful unei acestei coaliţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici