Ashraf Ghani, învestit preşedinte al Afganistanului

Economistul Ashraf Ghani a fost învestit luni în funcţia de preşedinte al Afganistanului, într-o ceremonie oficială la Kabul, potrivit unui jurnalist AFP.

149 afișări
Imaginea articolului Ashraf Ghani, învestit preşedinte al Afganistanului

Ashraf Ghani, învestit preşedinte al Afganistanului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ghani, în vârstă de 65 de ani, este succesorul lui Hamid Karzai, singurul care a condus ţara după îndepărtarea de la putere a talibanilor, la sfârşitul lui 2001. Aceasta este prima tranziţie democratică din istoria Afganistanului.

"Astăzi (luni), după 13 ani în fruntea Guvernului, sunt mândru să transfer puterea unui nou preşedinte", a declarat Karzai în cursul unei ceremonii, în prezenţa unor demnitari.

"Jur, în faţa lui Allah, că mă voi supune şi voi susţine sfânta religie a islamului. Voi respecta Constituţia şi legile şi le voi pune în practică", a declarat Ghani depunând jurământul. "Voi apăra independenţa şi suveranitatea Afganistanului, voi proteja drepturile şi interesele ţării şi poporului din Afganistan", a adăugat el.

Această tranziţie democratică pune în mod oficial capăt celor trei luni de criză politică, în centrul căreia s-au aflat rezultatele alegerilor prezidenţiale şi care a fragilizat şi mai mult ţara.

Ashraf Ghani şi rivalul său Abdullah Abdullah revendicau amândoi victoria în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de la 14 iunie, marcat de fraude masive. Ghani este susţinut de către pashtunii din sud, iar Abdullah de tadjicii din nord. Acest lucru a alimentat temeri cu privire la o împărţire de facto a Afganistanului.

Dar, sub presiunea ONU şi Statelor Unite, cei doi rivali au acceptat săptămâna trecută să formeze un guvern de uniune naţională.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici