Asociaţia Evreilor Europeni cere arme pentru apărarea comunităţilor. Federaţia din România se opune

Asociaţia Evreilor Europeni a cerut ţărilor europene să permită înarmarea membrilor grupului etnic, în contextul riscurilor teroriste evidenţiate prin atentatele de la Paris, dar iniţiativa a fost respinsă de federaţiile evreieşti din 11 ţări europene, inclusiv din România, scrie presa israeliană.

445 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Evreilor Europeni cere arme pentru apărarea comunităţilor. Federaţia din România se opune

Asociaţia Evreilor Europeni cere arme pentru apărarea comunităţilor. Federaţia din România se opune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rabinul Menachem Margolin, preşedintele Asociaţiei Evreilor Europeni (EJA) şi directorul Centrului Rabinic European (RCE), a cerut guvernelor statelor europene să flexibilizeze legislaţia privind achiziţionarea de arme de foc, pentru a le permite evreilor să se protejeze, în contextul atentatelor de la Paris şi al ascensiunii antisemitismului.

"Cerem revizuirea imediată a legislaţiei privind permisele de portarmă pentru a le permite unor persoane desemnate din cadrul comunităţilor evreieşti şi instituţiilor să deţină arme, în scopul protejări comunităţilor, şi să primească instruirea necesară pentru apărarea membrilor de potenţiale atacuri teroriste", a cerut rabinul Margolin într-o scrisoare trimisă Uniunii Europene. Rabinul Margolin a explicat, potrivit revistei Newsweek, că, în opinia lui, "cât mai mulţi membri" ai comunităţilor evreieşti din Europa ar trebui să aibă arme de foc.

Însă, potrivit publicaţiei Israel National News, comunităţile evreieşti din 11 ţări europene, inclusiv din România, resping iniţiativa.

"Noi, liderii aleşi ai organizaţiilor naţionale ale comunităţilor evreieşti din Europa, transmitem fără echivoc că recentele comentarii făcute de Menachem Margolin, preşedintele Asociaţiei Evreilor Europeni, privind dorinţa de a înarma evreii din Europa, nu reprezintă în niciun fel punctele de vedere ale comunităţilor evreilor europeni", se arată într-o declaraţie comună a liderilor federaţiilor comunităţilor evreieşti din România, Marea Britanie, Suedia, Belgia, Norvegia, Olanda, Cehia, Austria, Finlanda, Portugalia şi Croaţia. Din România, declaraţia este semnată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti.

Atentatele comise în Franţa în perioada 7-9 ianuarie s-au soldat cu 17 morţi, printre obiectivele vizate fiind un supermarket pentru produse tradiţionale mozaice, unde au fost omorâţi patru ostatici evrei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici