Astăzi este ziua de naştere a lui Vladimir Putin. Împlineşte 70 ani

Putin - colonel KGB, consilier, secretar, prim-ministru şi preşedinte.

8300 afișări
Imaginea articolului Astăzi este ziua de naştere a lui Vladimir Putin. Împlineşte 70 ani

Putin s-a născut la 7 octombrie 1952 în Leningrad, Uniunea Sovietică (în prezent Sankt Petersburg, Rusia).

A fost cel mai mic dintre cei trei copii ai lui Vladimir Spiridonovici Putin (1911-1999) şi Maria Ivanovna Putina (1911-1998).

Bunicul său, Spiridon Putin, a fost bucătarul personal al lui Vladimir Lenin şi Iosif Stalin.

Naşterea lui Putin a fost precedată de moartea a doi fraţi: Albert, născut în anii 1930, a murit în copilărie, iar Viktor, născut în 1940, a murit de difterie şi de foame în 1942, în timpul asediului Leningradului de către forţele Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Mama lui Putin a fost muncitoare într-o fabrică, iar tatăl său a fost recrutat în marina sovietică, servind în flota de submarine la începutul anilor 1930. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, tatăl său a servit în batalionul de distrugere al NKVD.

Mai târziu, a fost transferat în armata regulată şi a fost grav rănit în 1942.

Bunica maternă a lui Putin a fost ucisă de ocupanţii germani din regiunea Tver în 1941, iar unchii săi materni au dispărut pe Frontul de Est în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La 1 septembrie 1960, Putin a început şcoala nr. 193 de pe Aleea Baskov, în apropierea casei sale. El a fost unul dintre puţinii din clasa de aproximativ 45 de elevi care nu erau încă membri ai organizaţiei Tinerii Pionieri. La vârsta de 12 ani, a început să practice sambo şi judo.

În timpul liber, îi plăcea să citească operele lui Karl Marx, Friedrich Engels şi Lenin.

Putin a studiat germana la Liceul 281 din Sankt Petersburg.

Putin a studiat dreptul la Universitatea de Stat din Leningrad, unde l-a avut ca îndrumător pe Anatoly Sobchak, care a fost ulterior unul dintre cei mai importanţi politicieni reformatori din perioada perestroikăi.

Putin a lucrat timp de 15 ani ca ofiţer de informaţii externe pentru KGB (Comitetul pentru Securitatea Statului), inclusiv şase ani la Dresda, în Germania de Est.

În 1990 s-a retras din serviciul activ al KGB cu gradul de locotenent-colonel şi s-a întors în Rusia pentru a deveni prorector al Universităţii de Stat din Leningrad, fiind responsabil de relaţiile externe ale instituţiei.

La scurt timp după aceea, Putin a devenit consilier al lui Sobchak, primul primar ales în mod democratic al oraşului Sankt Petersburg. A câştigat rapid încrederea lui Sobchak şi a devenit cunoscut pentru capacitatea sa de a face lucrurile să meargă înainte; în 1994, a ajuns la postul de prim-viceprimar.

În 1996, Putin s-a mutat la Moscova, unde s-a alăturat personalului prezidenţial ca adjunct al lui Pavel Borodin, administratorul şef al Kremlinului. Putin s-a apropiat de colegul Leningrader Anatoly Chubais şi a avansat în funcţii administrative. În iulie 1998, preşedintele Boris Elţîn l-a numit pe Putin director al Serviciului Federal de Securitate (FSB; succesorul KGB-ului pe plan intern), iar la scurt timp după aceea a devenit secretar al influentului Consiliu de Securitate. Elţîn, care era în căutarea unui moştenitor care să-i preia ştafeta, l-a numit pe Putin prim-ministru în 1999.

La 31 decembrie 1999, Elţîn şi-a anunţat în mod neaşteptat demisia şi l-a numit pe Putin preşedinte interimar.

Promiţând să reconstruiască o Rusie slăbită, Putin a câştigat cu uşurinţă alegerile din martie 2000, cu aproximativ 53% din voturi. De atunci, Putin conduce Rusia cu o mână de fier.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici