Atac cu rachetă, revendicat de Al-Qaida în Yemen, în apropierea ambasadei americane la Sanaa

Al-Qaida în Yemen a revendicat un atac cu rachetă comis sâmbătă în apropierea ambasadei americane la Sanaa, care a pus la îndoială faptul că ar fi fost ţinta unui atac.

181 afișări
Imaginea articolului Atac cu rachetă, revendicat de Al-Qaida în Yemen, în apropierea ambasadei americane la Sanaa

Atac cu rachetă, revendicat de Al-Qaida în Yemen, în apropierea ambasadei americane la Sanaa (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Ansar al-Sharia a vizat ambasada americană din Sanaa cu o rachetă de tip Law", a afirmat într-un comunicat difuzat pe Twitter gruparea Ansar al-Sharia, numele sub care operează Al-Qaida în Yemen.

Mai mulţi militari poziţionaţi în faţa ambasadei au fost răniţi şi un vehicul blindat a fost avariat în acest atac care a urmărit "răzbunarea copiilor musulmani care au fost ţintele unui atac american cu drone în provincia Jawf vineri", detaliază textul.

Cu puţin timp înainte, misiunea diplomatică a anunţat că nu are "niciun motiv să creadă că ambasada americană a fost ţinta" unui atac, asigurând că aceasta nu a fost atinsă şi că autorităţile yemenite anchetează.

Acest atac are loc în timp ce rebelii şiiţi din Ansaruallah au preluat controlul asupra întregului oraş Sanaa, fără rezistenţă din partea forţelor guvernamentale, dar cu preţul unor confruntări violente cu adversarii lor sunniţi din partidul Al-Islah, sprijiniţi de o parte a armatei.

Statele Unite au ordonat joi reducerea numărului de angajaţi aflaţi la post în ţară, invocând "continuarea tulburărilor civile" şi riscul de "escaladă militară".

Departamentul de Stat a precizat totodată că ambasada sa din Sanaa continuă să funcţioneze cu "personal redus".

Misiunea americană a fost închisă timp de cinci săptămâni în mai 2014.

Al-Qaida în Peninsula Arabă a profitat de slăbirea puterii centrale în 2011 din cauza unei revolte populare împotriva fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh, pentru a-şi consolida poziţia în ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici