Atac la New York | Cel puţin opt morţi, după ce un individ a intrat cu maşina în trecători şi apoi a deschis focul, în Manhattan/ Cine sunt victimele/ Mesajul lui Trump | FOTO, VIDEO

Cel puţin opt persoane au fost ucise, iar peste 12 au fost rănite, într-un atac produs marţi după-amiază în zona Manhattan, în oraşul american New York, afirmă surse citate de presa locală.

12767 afișări
Imaginea articolului Atac la New York | Cel puţin opt morţi, după ce un individ a intrat cu maşina în trecători şi apoi a deschis focul, în Manhattan/ Cine sunt victimele/ Mesajul lui Trump | FOTO, VIDEO

BREAKING | Atac la New York: Cel puţin opt persoane au murit după ce un individ a intrat cu maşina în trecători şi apoi a deschis focul, în Manhattan/ Suspectul, împuşcat în abdomen şi apoi reţinut / Mesajul lui Trump | FOTO, VIDEO

 

UPDATE 10:35

Preşedintele Iohannis: România, deplin solidară cu SUA. Vom continua să acţionăm pentru combaterea terorismului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România condamnă ferm atentatul terorist de la New York, în urma căruia opt persoane au murit şi alte peste 12 au fost rănite, precizând că ţara noastră va continua, alături de Statele Unite, acţiunile pentru combaterea terorismul.

„Doresc să transmit, în numele României şi al poporului român, condamnarea fermă a atentatului terorist de la New York, de aseară, care a produs victime, morţi şi răniţi. Transmit, de asemenea, condoleanţele mele familiilor celor decedaţi şi urări de însănătoşire grabnică celor răniţi. România este deplin solidară cu Statele Unite, partenerul nostru strategic, în aceste momente grele, şi îşi reafirmă hotărârea de a continua să acţioneze alături de acesta, cu toate mijloacele disponibile, pentru combaterea terorismului, care nu poate fi prin nimic justificat”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni.

UPDATE  03:08 Autorul atacului din New York a lăsat un bilet în care îşi declară adeziunea la Stat Islamic - surse

Autorul atacului din New York ar fi lăsat în vehiculul pe care l-a folosit mai multe note scrise de mână, sub forma unui jurământ de credinţă faţă de Stat Islamic, alături de o imagine cu un steag al organizaţiei teroriste, potrivit unor surse citate de CNN.

Un oficial din cadrul anchetei a precizat că mesajul era scris în limba engleză. Între timp, bărbatul în vârstă de 29 de ani a fost operat şi urmează să fie interogat de către anchetatori.

UPDATE ora 02:30 Cetăţeni argentinieni şi belgieni, printre victimele atacului din New York

Cetăţeni argentinieni şi belgieni se află printre persoanele ucise în urma atacului din metropola americană New York, au anunţat miercuri ministerele de Externe din Argentina şi Belgia, relatează site-ul televiziunii CNN.

Ministerul argentinian de Externe nu a precizat despre câte victime este vorba.

"Ministerul Afacerilor Externe regretă să informeze că printre victimele atacului din New York se află cetăţeni din Argentina. În acest moment, consulatul din New York colaborează cu autorităţile locale pentru a identifica victimele. Guvernul Argentinei este profund întristat de moartea compatrioţilor noştri şi sprijină familiile şi prietenii victimelor. Argentina reafirmă condamnarea actelor teroriste şi a violenţei în toate manifestările sale şi reiterează necesitatea de a lupta împotriva acestor acţiuni", se arată într-un comunicat al diplomaţiei de la Buenos Aires.

Ulterior, ministerul de Externe a confirmat numele celor cinci cetăţeni argentinieni care au fost ucişi în New York.

Vicepremierul Belgiei şi ministru de Externe, Didier Reynders, a confirmat că un cetăţean belgian a decedat în urma atacului din Manhattan.

"Sunt profund întristat să anunţ o victimă belgiană în Manhattan. Îmi exprim condoleanţele către familia şi prietenii acesteia", a precizat Reynders.

UPDATE ora 01:50 Autorul atacului din New York este din Uzbekistan şi se află în SUA din 2010 - surse

Autorul atacului din New York este un bărbat în vârstă de 29 de ani originar din Uzbekistan, care a ajuns în Statele Unite în anul 2010, potrivit unor surse din cadrul anchetei, citate de către agenţia The Associated Press.

Suspectul ar avea un document de identitate cu numele Sayfullo Saipov şi adresa de domiciliu în oraşul Tampa, statul Florida. Anchetatorii analizează şi o posibilă legătură a bărbatului cu anumite persoane din statul New Jersey, unde ar fi locuit, potrivit aceloraşi surse.

Atacatorul a fost împuşcat în abdomen de către poliţişti şi a fost transportat la spital, urmând a fi operat, dar se află în stare stabilă.

Conform unor surse citate de CNN, suspectul a închiriat un vehicul în aceeaşi zi în care a comis atacul, de la o filială Home Depot din New Jersey.

UPDATE ora 01:25 Guvernatorul statului New York: Nu există dovezi care să sugereze o plănuire mai extinsă a atacului

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat miercuri că nu există dovezi care să sugereze o plănuire mai extinsă a atacului din cartierul Manhattan, iar autorul a acţionat cel mai probabil de unul singur, relatează site-ul publicaţiei The Guardian.

"Noua tactică teroristă, pe care au numit-o în mod public, sunt aceşti lupi singuratici care comit un act terorist. Deocamdată informaţiile sunt preliminare, au trecut doar câteva ore ... nu există dovezi care să sugereze o plănuire mai extinsă sau o structură amplă, ci este vorba despre acţiunile unui individ care a vrut să provoace durere, moarte şi teroarea care rezultă. Şi acesta a fost scopul. Vom fi vigilenţi, vor fi mai mulţi poliţişti peste tot, îi veţi vedea în aeroporturi, îi veţi vedea în tuneluri. Nu doar pentru că există dovezi ale unei ameninţări permanente sau ale unei ameninţări suplimentare. Este doar din vigilenţă şi din precauţie", a spus Cuomo, în cadrul unei conferinţe de presă.

Guvernatorul statului New York a sfătuit toţi locuitorii să-şi continue activităţile normale şi să nu fie intimidaţi.

"New York este un simbol internaţional al libertăţii şi al democraţiei. Suntem mândri de asta. Ne transformă de asemenea într-o ţintă pentru oamenii care se opun acestor concepte ... Mergem înainte împreună. Şi mai puternic ca niciodată. Nu îi vom lăsa să câştige ... Ne vom continua activităţile. Fiţi newyorkezi. Trăiţi-vă viaţa. Nu-i lăsaţi să ne schimbe sau să ne descurajeze sub orice formă", a mai spus Cuomo.

UPDATE ora 00:23 Autorul atacului din New York este un bărbat în vârstă de 29 de ani - poliţie

Autorul atacului din metropola americană New York este un bărbat în vârstă de 29 de ani, care avea asupra lui două arme cu aer comprimat, a declarat marţi şeful poliţiei din New York, comisarul James P. O'Neill. Autorităţile nu au dorit să ofere informaţii despre identitatea suspectului. Asupra bărbatului au fost descoperite o armă de paintball şi un pistol cu bile.

Comisarul James P. O'Neill a precizat că atacatorul a condus maşina închiriată pe o pistă de biciclete, apoi a intrat în coliziune cu un autobuz şcolar, rănind doi adulţi şi doi copii. Ulterior, bărbatul a fost împuşcat în abdomen de către poliţişti şi a fost transportat la spital.

În momentul în care suspectul a ieşit din vehicul, acesta a făcut mai multe afirmaţii care indică ipoteza unui atac terorist, potrivit poliţiei.

UPDATE ora 23:53 Donald Trump: Un alt atac comis de către o persoană foarte bolnavă şi dementă

"În oraşul New York se pare că a avut loc un alt atac comis de către o persoană foarte bolnavă şi dementă. Autorităţile urmăresc situaţia foarte atent. Nu trebuie să permitem Stat Islamic să se întoarcă sau să intre în ţara noastră după ce i-am învins în Orientul Mijlociu şi în alte părţi. Destul!", a transmis preşedintele Statelor Unite, prin intermediul contului de Twitter.

UPDATE ora 23:35 Primarul oraşului New York: A fost un act terorist. Opt oameni nevinovaţi au murit

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a declarat marţi că incidentul produs în Manhattan a fost un act terorist, în urma căruia opt persoane au murit.

"Din primele informaţii pe care le avem, a fost un act terorist ... un gest de laşitate întrucât au fost atacate persoane nevinovate care mergeau pe stradă. Opt oameni au murit şi peste 12 au fost răniţi. Această acţiune a fost menită să ne învingă spiritul. Dar cetăţenii din New York nu se vor lăsa intimidaţi, nu vor ceda în faţa unor astfel de acţiuni. Este o zi foarte dureroasă în oraşul nostru", a spus de Blasio.

UPDATE ora 23:30 Bilanţul victimelor a ajuns la opt morţi. Poliţia consideră că incidenul este un "act deliberat", "posibil terorist."  Autorul atacului a fost identificat ca fiind Sayfullo Saipov din Tampa, Florida. 

 

 

UPDATE ora 23:03 Martori: Autorul atacului din New York a strigat o sintagmă specifică teroriştilor islamişti

Autorul atacului comis marţi după-amiază în zona Manhattan din New York a strigat o sintagmă folosită de teroriştii islamişti, afirmă martori citaţi de presa americană.

 

 

UPDATE ora 22:56 Expert: Atacul comis în New York pare a fi specific reţelei teroriste Stat Islamic

Atacul comis marţi după-amiază în oraşul american New York pare a fi un act specific organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic, afirmă Rita Katz, directorul Institutului american SITE, specializat în monitorizarea mesajelor transmise online de grupuri islamiste.

"Nu există nicio revendicare a unui grup terorist după atacul din NewYork. Cu toate acestea, stilul atacului - utilizarea unui vehicul - se potriveşte actelor inspirate de organizaţia teroristă ISIS" (Stat Islamic în Irak şi Siria), a declarat Rita Katz prin Twitter.

Autorităţile americane iau în considerare ca atacul comis în Manhattan (New York) să fie act terorist.

UPDATE ora 22:28 - Bilanţul victimelor a ajuns la şase morţi.

Cel puţin şase persoane au fost ucise în urma atacurilor comise marţi după-amiază în oraşul american New York, anunţă surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de cotidianul New York Daily News.

Alte cel puţin 15 persoane au fost rănite.

Poliţia nu a anunţat încă un bilanţ exact al victimelor.

Surse din cadrul echipelor de investigaţie au declarat că nu este exclusă ipoteza unui act terorist.

UPDATE ora 22:18 - Poliţie: Un suspect a fost reţinut după incidentele din Manhattan

O persoană a fost reţinută după incidentele produse marţi după-amiază în Manhattan, anunţă Poliţia oraşului New York.

"O persoană este în detenţie. Nu există suspecţi în libertate. Toate informaţiile sunt preliminare, investigaţia continuă", a comunicat Poliţia, precizând că incidentele au avut loc în zonele Chambers / Greenwich / West.

"Un vehicul a lovit mai multe persoane. Există numeroase persoane decedate sau rănite. Vehiculul şi-a continuat parcursul spre sud, intrând în coliziune cu altă maşină. Suspectul a ieşit din vehicul, avea asupra sa ceea ce păreau a fi arme de foc; a fost împuşcat de agenţi şi este în detenţie", a precizat Poliţia.

Potrivit datelor preliminare, un individ a lovit mai multe persoane cu o camionetă pe o pistă pentru biciclete, după care a intrat în coliziune cu un alt vehicul. Şoferul agresor a deschis apoi focul la întâmplare.

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a fost informat în legătură cu incidentele şi a dat asigurări că nu mai există niciun pericol iminent.

UPDATE ora 22:02 -   Autorul atacului din Manhattan a lovit trecători cu un vehicul, iar apoi a deschis focul, afirmă surse citate de presa americană.

Conform unor martori, un bărbat a lovit cu maşina cel puţin patru persoane, pe o pistă de biciclete situată în apropierea Râului Hudson, în Manhattan. După atacul cu vehicul, individul a deschis focul, înainte de a fi reţinut.

Individul a tras cel puţin 15 focuri de armă.

Bilanţul preliminar al incidentelor este de cel puţin patru morţi şi opt răniţi.

UPDATE ora 21:52 - Surse: Un individ a lovit trecători cu un vehicul, apoi a deschis focul, în Manhattan

Conform unor martori, un bărbat a lovit cu maşina cel puţin patru persoane, pe o pistă de biciclete situată în apropierea Râului Hudson, în Manhattan. După atacul cu vehicul, individul a deschis focul, înainte de a fi reţinut.

Potrivit martorilor citaţi de cotidianul New York Daily News, două camionete au intrat în coliziune, iar unul dintre şoferi a coborât şi a deschis focul.

Incidentul a avut loc în zona străzilor West / Chambers, în apropierea Liceului Stuyvesant, la sute de metri de Memorialul naţional 11 Septembrie, informează News 4 şi NBC New York.

Poliţia din New York a confirmat incidentul, precizând că presupusul autor al atacului a fost reţinut.

 

 

 

 

 

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici