Atac terorist de amploare, dejucat de FBI: Un american voia să arunce în aer Pentagonul şi Congresul - VIDEO, FOTO

Un american care voia să atace Pentagonul şi Congresul cu avioane teleghidate pline cu explozibil a fost arestat miercuri în apropiere de Boston (Massachusetts, nord-estul Statelor Unite). Rezwan Ferdaus, în vârstă de 26 de ani, absolvent de fizică, a modificat şi telefoane mobile pentru a le transforma în detonatoare care să fie folosite de Al-Qaida împotriva soldaţilor americani în străinătate, a precizat procurorul statului, Carmen Ortiz.

2100 afișări
Imaginea articolului Atac terorist de amploare, dejucat de FBI: Un american voia să arunce în aer Pentagonul şi Congresul - VIDEO, FOTO

Atac terorist de amploare, dejucat de FBI: Un american voia să arunce în aer Pentagonul şi Congresul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tânărul, licenţiat al Northeastern University, îşi pregătea atentatele din ianuarie 2010, potrivit actului acuzării.

În conversaţiile înregistrate de FBI, el a explicat că voia să "atace armatele necredincioşilor şi să ucidă cât mai mulţi oameni".

El i-a explicat unui agent FBI sub acoperire, care pretindea că este membru Al-Qaida, că vrea să atace Pentagonul cu avioane mici teleghidate "similare unor avioane fără pilot de mici dimensiuni", pline cu explozibil. El a selecţionat două modele, F-4 Phantom şi F-86 Sabre, care au între 1,5 şi doi metri lăţime, precizează actul de acuzare.


În aprilie 2010, el şi-a extins proiectul şi la Congres, precizând că vrea să prăbuşească aici un avion teleghidat peste domul Capitoliului pentru a "decapita tot imperiul".

În aprilie şi mai, el a livrat unui agent FBI care pretindea că este membru Al-Qaida două suporturi de memorie USB în care îşi detalia proiectul.

El reperase locurile şi fotografiase ţintele în mai, pentru acest proiect care prevede folosirea a trei avioane de model redus şi a şase persoane înarmate cu arme automate. Dintre cele şase persoane făcea parte şi el, potrivit actului de acuzare.

El a stabilit inclusiv de unde ar fi trebuit să decoleze avioanele.

Bărbatul a început să achiziţioneze material, între care un avion teleghidat F-86 Sabre, 11 kilograme de explozibil C4, şase puşti de asalt AK47 şi mai multe grenade, toate furnizate de agenţi infiltraţi de FBI şi care lucrau la acest dosar.

Tânărul, celibatar fără copii, a transformat în ultimele zile şapte telefoane mobile în detonatoare şi le-a predat agenţilor FBI infiltraţi, pentru a ucide soldaţi americani în străinătate.

În iunie 2011, un agent l-a lăsat să creadă că unul dintre telefoane a contribuit la uciderea a trei militari americani şi la rănirea altor patru sau cinci în Irak.

"Este exact ce voiam", s-a bucurat el.

Scopul său, precizează actul de acuzare, era de a "teroriza" americanii şi de a ucide cât mai mulţi "necredincioşi", bărbaţi, femei şi copii pe care îi considera "inamici ai lui Allah".

El ar fi mărturisit, referitor la dorinţa sa de a ataca Statele Unite: "Nu pot să mă opresc. Nu am altă opţiune".

Bărbatul nu a fixat nicio dată pentru atacurile sale, dar a precizat că ulterior va pleca în străinătate pentru a se antrena "cu fraţii".

Ferdaus a fost arestat miercuri în timp ce încerca să ducă în spaţiul său de depozitare materialele care îi fuseseră livrate. El riscă până la 65 de ani de închisoare.

Autorităţile americane au avertizat de mai multe ori în ultimii ani asupra ameninţărilor reprezentate de potenţiali autori de atentate "made in America", ce au crescut pe teritoriul american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici