Atacul de la Dijon nu a fost un act terorist

Şoferul maşinii care a lovit duminică mai mulţi pietoni în Franţa, în timp ce striga "Allah Akbar", este un dezechilibrat, iar gestul său nu este un act terorist, a anunţat luni magistratul responsabil cu ancheta.

124 afișări
Imaginea articolului Atacul de la Dijon nu a fost un act terorist

Atacul de la Dijon nu a fost un act terorist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După un atac comis cu o zi înainte într-un alt oraş, autorităţile franceze au făcut apel la populaţie să "nu cedeze în faţa panicii", subliniind că cele două cazuri nu au nicio legătură unul cu celălalt.

Dacă islamismul radical pare să fie mobilul primului atac, comis sâmbătă la Joue-les-Tours (centru-vest), şoferul care a rănit intenţionat duminică 13 pietoni la Dijon (centru-est) prezintă o "patologie psihiatrică veche şi grea", a declarat procurorul din Dijon, Marie-Chistine Tarrare, într-o conferinţă de presă. Gestul său "nu este un act terorist", a subliniat ea.

Bărbatul, un francez de 40 de ani născut în Franţa dintr-o mamă algeriană şi un tată marocan, susţine că a acţionat singur, impresionat de suferinţa copiilor palestinieni şi ceceni, a precizat procurorul. Acest fost toxicoman, care a fost de 157 de ori în spitale psihiatrice, suferă de o "veche psihoză".

El a fost reţinut după o urmărire de 30 de minute şi plasat în arest preventiv. O anchetă a fost deschisă pentru tentativă de asasinat.

Acest atac a avut loc la o zi după un altul comis în comisariatul localităţii Joue-les-Tours (centru-vest), unde poliţişti francezi au împuşcat mortal, sâmbătă, un bărbat care îi agresase cu un cuţit strigând "Allah Akbar".

Într-un context de temeri privind eventualul import în Franţa al acţiunilor jihadiştilor din Siria şi Irak, preşedintele socialist Francois Hollande a făcut apel luni la populaţie să "nu cedeze în faţa panicii". El a amintit că serviciile statului au ordin să acţioneze cu "extremă vigilenţă".

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a făcut apel la rândul său la prudenţă şi reţinere, până când motivaţiile autorilor celor două atacuri vor fi stabilite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici