Atacuri cu drone şi rachete asupra Arabiei Saudite. Rebelii din Yemen au vizat instalaţiile petroliere şi de gaz natural lichefiat

Rebelii houthi din Yemen au lansat duminică dimineaţa o serie de atacuri cu drone şi rachete asupra Arabiei Saudite, care au vizat o uzină de gaz natural lichefiat, o uzină de desalinizare a apei, o instalaţie petrolieră şi o centrală electrică, a anunţat presa saudită de stat.

7971 afișări
Imaginea articolului Atacuri cu drone şi rachete asupra Arabiei Saudite. Rebelii din Yemen au vizat instalaţiile petroliere şi de gaz natural lichefiat

Atacuri cu drone şi rachete asupra Arabiei Saudite. Rebelii din Yemen au vizat instalaţiile petroliere şi o o uzină de gaz natural lichefiat

Atacurile nu au provocat victime, a precizat coaliţia militară condusă de Arabia Saudită care luptă în Yemen, dar au avariat vehicule civile şi locuinţe din zonă.

Este cea mai recentă escaladare a atacurilor transfrontaliere ale rebelilor asupra Arabiei Saudite, în condiţiile în care negocierile de pace rămân în impas, iar conflictul care a devastat o mare parte din Yemen din 2015 continuă.

Atacurile asupra infrastructurii de energie vin într-un moment în care preţurile la combustibili cresc vertiginos. Referinţa internaţională a petrolului, petrolul Brent, a oscilat duminică la peste 107 dolari, după ce aproape a atins un vârf de 140 de dolari la începutul acestei luni.

Amploarea pagubelor nu era clară. Agenţia oficială de presă saudită a postat diverse fotografii cu maşini de pompieri care sting flăcările cu furtunuri de apă, precum şi cu maşini distruse şi cratere în pământ care ar fi fost lăsate de seria de lovituri cu drone şi rachete balistice.

Recent, Consiliul de Cooperare al Golfului, cu sediul în Arabia Saudită, a invitat părţile beligerante din Yemen la discuţii la Riad, cu scopul de a pune capăt războiului - o ofertă respinsă din start de rebeli, care au cerut ca negocierile să aibă loc într-o ţară "neutră".

Discuţiile de pace au eşuat de când Houthis au încercat să captureze Marib, oraş bogat în petrol, unul dintre ultimele bastioane rămase ale guvernului yemenit susţinut de Arabia Saudită în nordul ţării.

Războiul brutal din Yemen a izbucnit în 2015, după ce rebelii şiiţi susţinuţi de Iran au cucerit capitala ţării, Sanaa, şi o mare parte din nord. Arabia Saudită, care se temea de o prezenţă iraniană la graniţa sa, au lansat împreună cu alte state arabe o campanie aeriană devastatoare pentru a-i alunga pe rebeli şi a restabili guvernul recunoscut la nivel internaţional.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici