ATACURILE de la Paris: Un fost militant islamist a avertizat poliţia franceză despre atentate cu 4 luni înainte

Un francez, fost militant islamist care revenise din Siria, a avertizat poliţia franceză despre atacurile teroriste din Paris cu patru luni înainte de comiterea acestora, precizând că un anumit Abdelamid Abaaoud primise aprobare din partea reţelei Stat Islamic să comită atacuri în Europa.

2400 afișări
Imaginea articolului ATACURILE de la Paris: Un fost militant islamist a avertizat poliţia franceză despre atentate cu 4 luni înainte

Un fost militant islamist a avertizat poliţia franceză despre atacurile din Paris cu 4 luni înainte

Nicolas, un francez în vârstă de 31 de ani, ar fi atras atenţia Direcţiei generale de securitate internă din Franţa (DGSI), în privinţa unui anume Abdelamid Abaaoud, care ar fi primit aprobare din partea reţelei teroriste Stat Islamic să comită atacuri în Europa, scrie luni La Derniere Heure, citând Le Journal du Dimanche.

Bărbatul a revenit în Franţa din Siria pe 24 iunie 2015, după ce ar fi petrecut 16 luni în oraşul Raqqa, fieful reţelei teroriste Stat Islamic din Siria.

Dezgustat de acţiunile şi planurile militanţilor teroriţti, potrivit spuselor sale, Nicolas s-a predat autorităţilor turce care l-au extrădat în Franţa. În timpul interogărilor de către poliţiştii francezi, bărbatul le-ar fi povestit autorităţilor despre viitoarele atentate teroriste din Paris şi Bruxelles, indicându-l pe Abaaoud ca organizator al atacurilor, scrie Le Journal du Dimanche.

Potrivit acestuia, Abaaoud, comandantul celulei teroriste din comuna Verviers din Franţa, unde au avut loc raiduri ale poliţiei franceze în ianuarie 2015, după atacul de la sediul publicaţiei Charlie Hebdo, ar fi aparţinut forţelor speciale ale SI responsabile de monitorizarea spionilor şi a atentatelor comise în străinătate (Emni).

Scopul acestor forţele speciale Emni este "de a trimite militanţi pretutindeni în lume pentru a comite atacuri violente, crime, pentru a recruta tineri sau pentru a aduce materiale chimice şi echipamente necesare fabricării de arme", a explicat Nicolas în timpul audierii sale, potrivit transcriptului procurat de Le Journal du Dimanche.

"Fiecare spion primeşte 50.000 de euro pentru a comite un atac în Europa", a adăugat Nicolas, care l-ar fi cunoscut pe Abaaoud pentru că îi frecventa restaurantul deţinut în Raqqa.

Pe data de 19 noiembrie 2015, la mai puţin o săptămână de la atentatele teroriste din Paris soldate cu 130 de morţi, DGSI l-a interogat din nou pe Nicolas, care şi-a susţinut declaraţiile făcute în iunie, scrie La Derniere Heure.

Abaaoud a murit într-un raid al poliţiei pe 18 noiembrie, la Saint-Denis, fiind asociat şi cu atentatele teroriste din Bruxelles din 22 martie, soldate cu 32 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici