ATENTATELE de la Paris: Abdelhamid Abaaoud a fost urmărit de poliţie la Atena, în ianuarie, dar a reuşit să scape

Poliţia greacă a încercat să îl captureze în ianuarie pe presupusul organizator al atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, dar operaţiunea a eşuat, relatează BBC News Online.

1539 afișări
Imaginea articolului ATENTATELE de la Paris: Abdelhamid Abaaoud a fost urmărit de poliţie la Atena, în ianuarie, dar a reuşit să scape

ATACURILE din Paris: Abdelhamid Abaaoud a fost urmărit de poliţie la Atena, în ianuarie, dar a reuşit să scape

O sursă din serviciile antiteroriste belgiene a declarat pentru BBC că operaţiunea vizându-l pe Abaaoud trebuia să se desfăşoare înaintea raidurilor antiteroriste din Belgia, de la Verviers, desfăşurate la 15 ianuarie. În cursul acestor raiduri au avut loc schimburi de focuri în urma cărora doi presupuşi jihadişti au fost ucişi.

Autorităţile elene îl urmăreau pe Abaaoud, considerând că el coordona celula belgiană prin telefon, de la Atena. Potrivit unor surse, un ofiţer de poliţie belgian se afla la Atena pentru a coordona urmărirea lui Abaaoud alături de colegii greci, înaintea raidului care a vizat celula de la Verviers.

Operaţiunea din Atena nu a mai avut însă loc, întrucât Abaaoud a reuşit să scape de sub urmărire. Poliţia greacă a efectuat raiduri la Atena abia la două zile după cele din Verviers, la 17 ianuarie, presa belgiană relatând atunci că îl căuta pe Abaaoud, un rezident din Bruxelles de origine marocană, care era bănuit că se ascunde în Grecia.

Poliţia greacă a percheziţionat două apartamente din Atena, iar în final un algerian a fost extrădat în Belgia, în schimb Abaaoud nu a fost găsit. Mostre din ADN-ul său au fost găsite însă în ambele apartamente percheziţionate la Atena.

Abdelhamid Abaaoud a fost implicat în patru atacuri dejucate începând din primăvară în Franţa şi a fost condamnat în contumacie la 20 de ani de închisoare, potrivit ministrului francez de Interne, Bernard Cazeneuve. El a fost ucis într-o confruntare cu poliţia franceză la cinci zile după atentatele de la Paris soldate cu 130 de morţi.

Abaaoud nu este singura legătură între Grecia şi atacurile de la Paris. Salah Abdeslam, care este căutat în continuare, a călătorit din Italia în Grecia cu feribotul, la 1 august, de unde a plecat trei zile mai târziu.

În plus, doi dintre atacatorii sinucigaşi de la Stade de France au venit pe mare din Turcia până în insula greacă Leros, în octombrie, pretinzând că sunt refugiaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici