ATENTATELE de la Paris: Unii dintre atacatori, printre care fraţii Abdeslam şi Abdelhamid Abaaoud, figurau pe o listă a serviciilor belgiene din luna iunie

Unii dintre autorii atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, printre care fraţii Abdeslam şi Abdelhamid Abaaoud, figurau pe o listă cu suspecţi radicalizaţi întocmită de serviciile de informaţii belgiene încă din iunie, dar autorităţile nu au luat nicio măsură în acest sens la vremea respectivă.

1079 afișări
Imaginea articolului ATENTATELE de la Paris: Unii dintre atacatori, printre care fraţii Abdeslam şi Abdelhamid Abaaoud, figurau pe o listă a serviciilor belgiene din luna iunie

ATENTATELE de la Paris: Unii dintre atacatori, printre care fraţii Abdeslam şi Abdelhamid Abaaoud, figurau pe o listă a serviciilor belgiene din luna iunie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Primarul cartierului Molenbeek - considerat o bază a jihadismului în Europa - de la periferia Bruxellesului a primit în iunie o listă cu 87 de nume ale locuitorilor radicalizaţi din localitate, în special ale celor care au legături cu Siria, relatează postul francez Europe1 în pagina online. Mohamed Abrini şi Salah Abdeslam, suspectaţi că au participat la atentatele de la Paris şi căutaţi în continuare de autorităţi, figurau pe listă.

Această listă a fost întocmită de serviciile de informaţii belgiene după dezmembrarea celulei jihadiste de la Verviers în ianuarie. "Aveam cunoştinţă despre indivizi suspectaţi că au plecat în Siria, că sunt radicalizaţi. Dar nu aveam mai multe informaţii precise. La nivelul cartierului, avem o poliţie locală, iar aceste anchete trebuie să se desfăşoare la nivelul securităţii statului", a declarat Francoise Schepmans, primarul din Molenbeek.

Pe listă figurează de asemenea numele lui Abdelhamid Abaaoud, pe care belgienii îl căutau din ianuarie, şi al fratelui lui Salah Abdeslam, Brahim, care şi-a detonat vesta cu explozibili la un restaurant de pe bulevardul Voltaire din Paris, pe 13 noiembrie. Deşi fuseseră reperaţi, aceşti suspecţi nu au făcut însă obiectul unei supravegheri deosebite în Belgia.

Fostul primar din Molenbeek din perioada 1992-2012, Philippe Moureaux, care a fost şi ministru al Justiţiei, a fost acuzat de partidul naţionalist flamand N-VA că a fost prea tolerant. Deputatul regional al N-VA Karl Vanlouwe i-a reproşat că i-a tolerat pe cei care "intimidau fetele şi femeile fără văl" musulman sau chiar "vindeau droguri şi arme" în cartierul său. "Alţii au mers chiar să lupte alături de gruparea Stat Islamic, comiţând atentate în Europa de Vest", a continuat acesta.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici