Atentatul din trenul Thalys: Martorii povestesc clipele de groază prin care au trecut

Un pasager de la bordul trenului Thalys pe ruta Amsterdam-Paris în care a avut loc atacul armat de vineri seara, soldat cu doi răniţi, a declarat că, după ce a auzit "clic-clic-clic", a crezut că bărbatul pe care l-a văzut avea o armă de jucărie, relatează AFP în pagina electronică.

1968 afișări
Imaginea articolului Atentatul din trenul Thalys: Martorii povestesc clipele de groază prin care au trecut

Atentatul din trenul Thalys: Martorii povestesc clipele de groază prin care au trecut

"Când a venit, am auzit clic-clic-clic şi am crezut că este o jucărie", a povestit Damien, în vârstă de 35 de ani, aflat încă sub şoc.

"Tocmai îmi citeam revista, când am auzit zgomot în alt vagon. M-am ridicat", a declarat pentru AFP acest tânăr originar din Paris, în gimnaziul din Arras (nord) unde au fost aduşi pasagerii trenului după incident.

"Mi-am spus că era o ceartă între două persoane. Am văzut, atunci, o persoană cu un tricou negru îndreptându-se către fundul vagonului, ca şi cum ar fi încercat să scape", a adăugat el, precizând că afla în vagonul cu numărul 13 la acel moment.

Altă persoană, presupusul atacator, în bustul gol, "s-a oprit între cele două vagoane. A tras. S-a auzit clic-clic-clic, fără să se vadă focuri de armă ca în filme", a spus el, precizând că nu a auzit zgomotul gloanţelor.

"Tipul în bustul gol s-a întors apoi în vagonul 12, iar o persoană cu un tricou verde, rasă-n cap (potrivit primelor elemente ale anchetei un militar american) l-a văzut, s-a aruncat asupra lui şi l-a ţintuit jos".

Întrebat cum arăta suspectul, Damien a răspuns că a văzut că "era în bustul gol, destul de slab, dar când a venit am rămas cu ochii pe puşcă". Martorul, aflat sub şoc, a precizat că scena "n-a durat mai mult de 15 secunde".

Christina Cathleen Coons, o newyorkeză aflată în vacanţă în Europa, se afla în vagonul numărul 12. "Noi am auzit împuşcături. Eu am auzit focuri de armă, fără îndoială, şi un tip prăbuşindu-se", a declarat ea. "O femeie din fundul (vagonului), în vârstă de aproximativ 40 de ani, care era împreună cu soţul ei, a văzut geamul de deasupra ei spărgându-se din cauza focului de armă. Glonţul ar fi putut să o atingă", a adăugat această pasageră în vârstă de 28 de ani, brunetă, cu părul tuns scurt.

"Un tip a căzut jos şi era sânge peste tot. Se pare că era atins la gât", a continuat ea, arătând fotografii cu această scenă, care fac înconjurul lumii, pe reţele de socializare.

Christina Cathleen Coons a rămas culcată pe jos, de unde a făcut aceste fotografii cu smartphone-ul. "Credeam că va avea loc un atac armat în tren", a adăugat ea. "Au venit oameni să-l îngrijească", a mai declarat ea în sala de gimnaziu, în care personal de la Crucea Roşie distribuia pasagerilor sticle cu apă.

- "A fost împuşcat!"

Mergând încet, cu multe bagaje, Amy a părăsit gimnaziul în care a răsppuns unor întrebări ale poliţiei judiciare, la fel ca mulţi alţi pasageri din Thalys. Era încă şocată, iar soţul ei încerca să o susţină. Ea stătea liniştită pe loc, în tren, când, brusc, geamul de deasupra ei a fost spart de un glonţ.

"Am văzut geamul căzând, deasupra umerilor soţiei mele", a declarat soţul ei. "Le mulţumesc acestor bărbaţi care aveau un tricou cu Lakers şi unul de fotbal. Sunt mândru că au reacţionat rapid, împiedicând un dezastru", a subliniat el, precizând că nu erau "mai mult de şase sau şapte persoane în acest vagon, la clasa întâi".

Laurent a urcat la Antwerpen şi se afla în vagonul următor.

"Personalul trenului Thalys s-a repezit în vagonul nostru în fugă. Ne întrebam ce se întâmpla", a declarat acest parizian, în vârstă de peste 40 de ani.

"O doamnă a venit în vagonul nostru ţipând «a fost împuşcat, pierde sânge! E vreun medic aici?»", a spus el.

"Am ezitat să mă duc, deoarece, cum era vorba despre o plagă împuşcată, poate că exista un atacator. Alte persoane au venit şi au spus că persoana a fost neutralizată. M-am dus", a adăugat el.

"Am văzut o persoană pe jos, alta aplicându-i un garou la nivelul gâtului. Am văzut-o mişcând", a declarat bărbatul, care a precizat că are cunoştinţe de prim ajutor.

"Doamna era panicată, întrebând de ce continua trenul să meargă şi de ce nu erau salvatori acolo. Am calmat-o", a adăugat el.

"Mai era o persoană legată, jos", a mai spus el, referindu-se la atacator.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici