Aterizarea forţată a avionului Ryanair la Minsk, în Belarus, la comanda preşedintelui Lukashenko, provoacă furie în Europa

Decizia preşedintelui Belarusului, Alexander Lukashenko, care a ordonat duminică ca o cursă de pasageri Ryanair care zbura din Grecia către Lituania să aterizeze forţat la Minsk, pentru a fost reţinut un disident din Belarus, a fost aspru condamnată.

6401 afișări
Imaginea articolului Aterizarea forţată a avionului Ryanair la Minsk, în Belarus, la comanda preşedintelui Lukashenko, provoacă furie în Europa

Aterizarea forţată a avionul Ryanair în Belarus, la comanda preşedintelui Lukashenko, provoacă furie

Lituania, membru al UE, a cerut Uniunii Europene şi NATO să răspundă, Germania a solicitat o explicaţie imediată, iar prim-ministrul Poloniei a numit incidentul „un act condamnabil de terorism de stat”, informează Reuters. 

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acţiunea Belarusului este „cu totul inacceptabilă”.

"Fac apel la aliaţii NATO şi UE să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul din Belarus pentru aviaţia civilă internaţională. Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri imediate pentru ca acest lucru să nu se repete", a declarat Gitanas Nauseda, preşedintele Lituaniei.

Consilierul prezidenţial lituanian, Asta Skaisgiryte, a declarat că operaţiunea de aterizare forţată a avionului care transporta aproximativ 170 de persoane din 12 ţări pare să fi fost planificată în prealabil.

Ea a spus că serviciile de informaţii din Belarus ştiau cine se afla la bordul avionului, care a fost forţat să aterizeze cu ajutorul avionului de luptă MIG-29. Protasevici locuia la Vilnius din noiembrie, a spus ea.

Avionul, care zbura de la Atena la Vilnius, aproape ajunsese în Lituania când a schimbat direcţia şi a fost escortat la Minsk, capitala Belarusului, după ce s-a primit o alertă de bombă la bord, potrivit BelTA, agenţia de ştiri de stat a Belarusului. 

Oamenii legii din Belarus l-au luat din avion pe activistul Roman Protasevcih, în vârstă de 26 de ani, şi l-au reţinut. Protasevich era plasat pe o listă de urmăriţi internaţional după protestele de stradă de anul trecut, în urma alegerilor prezidenţiale în care Lukaşenko a fost declarat câştigător, dar adversarii au acuzat o fraudă electorală majoră.

Lukashenko a ordonat personal unui avion de vânătoare să însoţească Boeingul la Minsk, a relatat BelTA. La bord nu a fost găsit niciun dispozitiv explozibil.

Lituania şi aliatul tradiţional rus Belarus sunt ţări vecine şi foste membre ale Uniunii Sovietice. Faţă de Belarus, Lituania este acum membră a Uniunii Europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici