Aurescu, la reuniunea informală privind Curtea Penală Internaţională: România a reamintit lumii că a reclamat crimele din război din Ucraina

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi la reuniunea informală la nivel ministerial privind Curtea Penală Internaţională (CPI), la New York, şi a arătat rolul relevant al Curţii, în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina.

203 afișări
Imaginea articolului Aurescu, la reuniunea informală privind Curtea Penală Internaţională: România a reamintit lumii că a reclamat crimele din război din Ucraina

Aurescu,la reuniunea informală privind Curtea Penală Internaţională: România sprijină eficientizarea

Aurescu a participat la reuniunea informală privind Curtea Penală Internaţională, găzduită de ministrul afacerilor externe al Lichtenstein, Dominique Hasler, în marja segmentului la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat, şi cu acest prilej, sprijinul constant şi ferm al României pentru rolul esenţial al Curţii Penale Internaţionale în combaterea impunităţii şi a înfăptuirii justiţiei pentru victimele celor mai grave crime internaţionale prevăzute de Statutul de la Roma al CPI.

Bogdan Aurescu a arătat că acest rol este cu atât mai relevant într-un context global marcat de provocări fără precedent la adresa principiilor şi normelor fundamentale de drept internaţional, precum războiul ilegal de agresiune desfăşurat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să sprijine eforturile de eficientizare a funcţionării CPI şi de promovare a universalităţii Statutului de la Roma, evidenţiind potenţialul foarte mare al acestui instrument de prevenire şi combatere a celor mai grave infracţiuni internaţionale.

100.000 de euro, donaţie românească pentru CPI

A arătat că, urmând linia susţinerii constante pentru mandatul Curţii şi rolul acesteia în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, România s-a numărat printre cele peste 40 de state care au sesizat, la 2 martie 2022, Procurorul CPI cu privire la anchetarea crimelor de război, crimelor împotriva umanităţii şi de genocid comise pe teritoriul ucrainean în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă.

Totodată, a amintit că România a contribuit financiar la Fondul pentru Victime al CPI şi a oferit o contribuţie financiară voluntară de 100.000 de euro la Fondul Fiduciar al CPI destinat sprijinirii ansamblului activităţii Biroului Procurorului, pe fondul creşterii semnificative a volumului de muncă raportat la resursele disponibile, cu precădere în ce priveşte Ucraina.

Reuniunea de la New York a facilitat un schimb de opinii privind modalităţile adecvate de sprijinire a justiţiei penale internaţionale şi a bunei funcţionări a CPI.

La eveniment au mai participat Procurorul Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan şi miniştri ai afacerilor externe din Cehia, Belgia, Estonia, Slovacia, Islanda, Malta.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici