Australia este traversată simultan de două cicloane tropicale: ”Este prima dată când două furtuni severe se produc în acelaşi timp” - VIDEO

Două furtuni puternice traversează vineri partea de nord şi nord-est a Australiei, aducând rafale puternice de vânt şi determinând evacuarea zonelor de coastă.

296 afișări
Imaginea articolului Australia este traversată simultan de două cicloane tropicale: ”Este prima dată când două furtuni severe se produc în acelaşi timp” - VIDEO

Australia este traversată simultan de două cicloane tropicale: ”Este prima dată când două furtuni severe se produc în acelaşi timp”

Ciclonul tropical Marcia afectează zona de coastă a statului Queensland, între St Lawrence şi Yeppoon. Ajungând ca ciclon de categoria 5, acesta a scăzut în intensitate ajungând la categoria 3, dar meteorologii avertizează că vor cădea ploi abundente şi valurile vor fi anormal de mari, relatează Sydney Morning Herald, în ediţia electronică.

Separat, ciclonul tropical Lam afectează Northern Territory. Acesta a ajuns ca ciclon de categoria 4, a afectat Insula Elcho şi se îndreaptă spre sud-vest. Localnicii au declarat că acoperişurile au fost smulse de rafalele de vânt şi numeroşi copaci au fost scoşi din rădăcini. Deocamdată nu s-au înregistrat victime, iar furtuna a scăzut ulterior în intensitate, ajungând la categoria 2, pe măsură ce continuă să avanseze pe uscat.

În timp ce este neobişnuit ca două cicloane să traverseze simultan Australia, combinaţia de vineri ar putea fi prima care implică furtuni de categoria 3 sau mai mult, a declarat meteorologul Phil Perkins. "Este prima dată când am văzut două cicloane severe producându-se în acelaşi timp", a precizat Perkins.

În cazul cicloanelor de categoria 3, vântul suflă cu viteze de 118-159 de kilometri pe oră, având între 165 şi 224 de kilometri pe oră la rafală, potrivit biroului de meteorologie.

Vântul care însoţeşte ciclonul Lam sufla joi cu 150 de kilometri pe oră la staţia de pe Insula Elcho, un record în această zonă. O a doua staţie din Milingimbi şi-a întrerupt activitatea, înregistrând rafale de vânt de 93 de kilometri pe oră la momentul respectiv. Ciclonul Marcia este mai puternic, înregistrând chiar şi 285 de kilometri pe oră la rafală, a afirmat Perkins.

Aceste furtuni sunt primele care afectează Australia în acest sezon, care a debutat destul de târziu.

Ciclonul Marcia ar urma să scadă în intensitatea, ajungând la categoria 2 până vineri, la ora locală 19.00. Acesta va aduce însă ploi abundente pe coasta statului New South Wales, a precizat meteorologul Ben McBurney.

Dar în timp ce nordul şi nord-estul Australiei sunt afectate de ploi şi vânt, alte părţi ale ţării se confruntă cu arşiţă. Mare parte din Pilbara şi nord-estul statului Western Australia se vor confrunta vineri cu temperaturi de 45 de grade Celsius.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici